Castigul salarial mediu net la nivel national a cunoscut o crestere in luna aprilie de 12,3% anual, la 2.086 lei (463 euro). Acest ritm de crestere este usor superior celui inregistrat in luna martie, conform datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu net a crescut in perioada martie 2015- martie 2016 cu 12,1%, pana la 2.051 de lei, avans mai mic decat cel consmemnat in februarie. Avansul a atins un ritm record in perioada decembrie 2014- decembrie 2015, de 13,3%, conform News.ro

Din ce in ce mai aproape de a atinge nivelul maxim istoric pentru Romania

Castigul lunar net din aprilie se apropie si mai mult de nivelul atins in ultima luna a anului trecut, cand castigul salarial mediu net a fost de 2.114 lei (circa 470 euro), nivel maxim istoric pentru Romania. In decembrie se acorda, in mod traditional, prime de final de an, iar castigurile sunt semnificativ mai mari decat in celelalte luni ale anului.

In termeni reali, tinand cont de inflatie, castigurile au fost mai mari, in aprilie 2016, cu 16,1% fata de aceeasi luna a anului trecut.
"Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (5342 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1169 lei)", se arata intr-un comunicat al INS.

Primele trimestriale, unul dintre principalele motive ale majorarii castigurilor salariale

Castigul salarial a fost mai mare in aprilie decat in martie ca urmare a acordarii primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturilor in natura si ajutoarelor banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).

In ce domenii au fost consemnate cele mai mari majorari salariale:

  • silvicultura si exploatarea forestiera - 32,5%

Cresteri intre 14%-19%

  • productia si furnizarea de energie electrica si termica (gaze, apa calda si aer conditionat)
  • fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si a semiremorcilor telecomunicatii
  • activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii)
  • depozitare si activitati auxiliare pentru transport

Cele mai importante scaderi au fost inregistrate in fabricarea produselor din tutun (38.7%) si in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (15,4%).


Comparativ cu luna precedenta, castigul mediu net a crescut, in aprilie, cu 1,7% (35 lei).

Majorarea salariului minim, un nou impuls pentru cresterea salariilor

Un nou impuls pentru cresterea salariilor este majorarea salariului minim pe economie, de la 1 mai, de la 1.050 lei brut pana la 1.250 de lei brut, masura care va creste veniturile unui numar de peste un milion de angajati din Romania.

Cresterea salariilor a accelerat in ultimele luni ale anului trecut, dupa ce s-au aprobat mai multe majorari salariale consistente in sistemul bugetar.

De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sanatate si in domeniul asistentei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din invatamant si cu 10% salariile celorlalti bugetari.

In urma acestor majorari, diferenta dintre salariile bugetarilor si castigurile din companii s-a adancit puternic. In 2014, castigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurential, iar in 2015 ecartul a urcat la 16%, arata datele publicate recent de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Pentru 2016, prognozele oficiale arata ca venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va ajunge la 3.231 lei, nivel cu 22,6% mai mare decat castigul brut din sectorul concurential, care include companiile.

Sursa foto: lassedesignen/shutterstock yellowj/ shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri