Cresterea economica intregistrata de Romania in acest an va fi de 4,2%, urmand sa ajunga, in medie, la 4,5% in perioada 2017-2019, dupa ce in primul trimestru a fost consemnat un avans anual de 4,3%, a declarat joi ministrul Finantelor, Anca Dragu, estimarea pentru anii viitori fiind cu mult peste asteptarile Comisiei Europene, ale Fondului Monetar International si al Bancii Mondiale.

Cresterea economica estimata de Comisia Nationala de Prognoza este de 4,2% pentru acest an, revizuita in februarie in urcare de la 4,1% cat preconizase in proiectia din toamna, pe baza cariea au fost construita strategia fiscal-bugetara a Guvernului pentru perioada 2016-2018, conform News.ro

“In acest an vom avea o crestere economica de 4,2%, dupa ce in primul trimestru am avut deja un avans de 4,2% pe serie ajustata sezonier si 4,3% pe serie bruta. Pentru 2017, 2018 si 2019 ne asteptam la o crestere de 4,5% in medie”, a afirmat Dragu la un congres international pe tema creditelor si colectarii de creante, organizat la Bucuresti.

CNP se asteapta pentru anul viitor la un avans al Produsului Intern Brut de 4,3% (in urcare de la 4,2%), de 4,5% pentru 2018 si de 4,7% pentru 2019, potrivit prognozei din aprilie, rezultand o medie de 4,5% intre cei trei ani.

Totusi, institutiile financiare internationale si Comisia Europeana estimeaza un avans economic mult mai redus pentru 2017-2018.
Dragu a explicat ca prognozele institutiilor internationale sunt mai pesimiste, de obicei, pe un orizont mai indepartat.

“O prognoza acum pentru anul urmator are multe necunoscute. Prognozele noastre, ale CNP, beneficiaza de mai multe elemente, institutia stie toate specificitatile economiei romanesti”, a explicat Dragu ulteiror.

Ea a subliniat ca este normala o asemenea diferenta intre estimarile nationale si cele externe, insa considera ca ecartul se va ingusta pe parcursul acestui an.

Banca Mondiala a imbunatatit estimarea pentru 2016, insa a redus semnificativ avansul pentru urmatorii doi ani

Banca Mondiala a anuntat miercuri ca a imbunatatit cu 0,1 puncte procentuale estimarea privind cresterea economiei Romaniei in 2016, la 4%, insa a redus semnificativ avansul pentru urmatorii doi ani, la 3,7% in 2017 (cu 0,4 puncte procentuale sub estimarea din raportul anterior) si la 3,4% in 2018 (cu 0,6 puncte mai putin).

Estimarile Bancii Mondiale pentru evolutia economiei romanesti in 2016 sunt sub cele ale FMI si Comisiei Europene.
Astfel, FMI anticipeaza pentru Romania o crestere economica de 4,2% in 2016, sustinuta in mare parte de masurile care au stimulat consumul, care va incetini insa la 3,6% in 2017.

Comisia Europeana estimeaza la randul ei un avans al economiei romanesti de 4,2% in acest an si de 3,7% in 2017.
Datele INS publicate marti au aratat ca economia romaneasca a crescut in primul trimestru din acest an cu 4,3% fata de aceeasi perioada din 2015 si cu 1,6% fata de trimestrul precedent, sustinuta de avansul puternic al consumului populatiei.

Potrivit Eurostat, Romania a inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri