Economia Romaniei ar putea trece pentru prima data de pragul de 200 miliarde euro la sfarsitul acestui deceniu, daca ritmul de crestere din urmatorii 2-3 ani se mentine. PIB-ul a depasit un alt prag, cel de 150 miliarde euro in 2014.

Anul trecut, economia a bifat un plus de peste 10 miliarde euro, urcand cu 3,8%, la 160,4 miliarde euro.

Ritmul de crestere economica va accelera la 5% anul acesta si ar urma sa se mentina aproape de acest nivel pana in 2018, cand avansul se va situa la 4,5%, estimeaza intr-un raport Andrei Radulescu, economist senior al Bancii Transilvania.

In 2018, PIB al Romaniei va ajunge la aproape 192 miliarde euro, potrivit prognozei acestuia.

Astfel, economia ar putea trece de pragul de 200 miliarde euro in 2019 sau cel tarziu in 2020, daca Romania reuseste sa mentina rate de crestere apropiate de cele prognozate de Banaca Transilvania pana in 2018.

Aceasta situatie presupune, insa, pe langa evitarea unor politici daunatoare pe plan intern si lipsa la nivel international a unor socuri cu impact negativ puternic, asa cum ar fi iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Prognoza Bancii Transilvania este optimista si in privinta deficitului bugetar. Desi cei mai multi analisti iau in calcul un deficit cel putin apropiat de 3%, varianta pe care a fost construit si bugetul, Banca Transilvania estimeaza ca anul acesta statul va cheltui doar cu 2,3% mai mult decat veniturile pe care va reusi sa le stranga. Deficitul ar urma sa coboare la 1,5% anul urmator si 1% in 2018.

Similar, datoria publica va mentine trendul descendent ca pondere in PIB, urmand sa ajunga la 33,1% in 2018, de la 38,4% anul trecut.

Sursa foto: Marian Weyo/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri