In pofida revenirii din ultimii ani, in economie persista riscuri semnificative pentru companiile care desfasoara afaceri in Romania. Riscul de neplata, in general indisciplina din contracte, ramane inca la un nivel ridicat, potrivit unei analize a KeysFin. In timp ce in sectorul comertului se afla cele mai multe firme care nu-si platesc la timp datoriile, cel mai ridicat risc de neplata este consemnat in industria prelucratoare.

Valoarea totala a facturilor restante se situa, la finalul anului 2014, la 57,8 miliarde lei, in crestere fata de anul anterior (57,7 miliarde lei) si la un nivel apropiat de cel inregistrat in varful crizei economice, in perioada 2010-2012.

Potrivit analistilor de la KeysFin, intervalul 2015-2016, chiar daca inca nu exista date oficiale, se situeaza pe coordonate similare.

"Companiile continua sa inregistreze dificultati in derularea contractelor, mediul de afaceri fiind inca grevat de blocajul financiar si de masurile luate de companii in perioada de criza. Asa numita finantare pe banii partenerului inca functioneaza, chiar daca este paguboasa pe termen lung, erodand puternic relatiile de afaceri", afirma analistii de la KeysFin.

Cele mai mari restante la achitarea facturilor erau inregistrate in industria prelucratoare, cu o valoare totala de 13,99 miliarde lei. La un nivel apropiat se situeaza comertul, cu o cifra totala de 13,16 miliarde lei.

Domeniile cu cel mai ridicat risc de neplata a facturilor

  • industria prelucratoare - 26%
  • comertul si reparatia autovehiculelor - 24%
  • productia si furnizarea de energie electrica si termica - 14%
  • constructiile - 13%
  • transporturile - 6%
  • agricultura - 6%
  • comunicatiile cu - 5%
  • activitatile profesionale, stiintifice si tehnice - 5%

Cel mai mare numar de firme cu facturi neplatite la timp

  • comert - 6.502
  • industriei prelucratoare 3.749
  • activitati stiintifice si tehnice - 3.461
  • constructii - 2.752

Mai mult de 1.000 de firme indisciplinate din punct de vedere al onorarii contractelor se mai aflau si in tranzactii imobiliare, agricultura si informatii&comunicatii.

"Sunt domenii in economie in care termenele de plata depasesc, frecvent, 4-6 luni, inclusiv in domeniile dinamice precum comertul sau industria de publicitate. Increderea in relatiile de afaceri ramane inca la un nivel redus, iar intarzierile la plata reflecta pe de o parte problemele financiare cu care se confrunta firmele, dar mai ales masurile de protectie pe care acestea si le iau pentru a nu intra in blocaj financiar", potrivit KeysFin.

Incidentele de plata, in crestere

Totodata, platile cu instrumente de debit refuzate de banci au crescut de peste trei ori in mai fata de aprilie 2016, la 490 milioane lei, de la aproape 150 milioane lei, arata analiza KeysFin. In comparatie cu anul trecut, platile cu instrumente de debit refuzate de banci au crescut cu 3,6%, fata de iunie 2015, cand se situau la 477 milioane lei, potrivit datelor colectate la Centrala Incidentelor de Plati din Banca Nationala a Romaniei.

Numarul operatiunilor refuzate de banci a crescut in mai 2016 la 6.502, de la 5.535 in luna precedenta. Acestea se afla, insa, sub nivelul consemnat in urma cu un an, cand au fost inregistrate 7.917 incidente de plata.

Potrivit analistilor de la KeysFin, cele mai multe instrumente refuzate de banci sunt platile cu bilete la ordin, numarul acestora crescand la 6.265 in luna mai, fata de 5.263 in luna anterioara. Valoarea acestora a insumat 481,6 milioane lei in mai 2016, in crestere de la 142,7 milioane lei in luna anterioara.

Si in cazul platilor cu cecuri, sumele refuzate la plata au crescut, de asemenea, in mai fata de aprilie, de la 7,2 milioane lei la 8,6 milioane lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri