Comertul cu amanuntul este sectorul in care Romania a inregistrat in mai cea mai mare crestere a afacerilor din Uniunea Europeana, pentru a cincea luna consecutiv, cu un avans ajustat la numarul de zile lucratoare de 13,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care cresterea medie la nivelul UE a fost de numai 2,8%, conform datelor publicate de biroul european de statistica Eurostat.

Comertul cu amanuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populatiei, a ajuns la inregistrat o cifra de afaceri mai mare cu 15,8% fata de aceeasi perioada din 2016, sustinuta mai ales de vanzarile de alimente, conform NEws.ro

Datele INS sunt brute, in timp ce Eurostat publica cifre ajustate in functie de numarul de zile lucratoare. Seriile Eurostat arata ca luna mai a fost a cincea in acest an in care Romania a inregistrat cea mai mare crestere a afacerilor din comertul cu amanuntul din Uniunea Europeana.
In ianuarie, indicatorul a avansat in Romania cu 15,7%, in februarie cu 19%, in martie cu 18,6%, iar in aprilie cu 20,1%, in timp ce cresterea medie din UE s-a situat in primele patru luni intre 1,8% si 2,8%.

In luna mai, cresteri importante ale afacerilor din sectorul de retail au mai avut loc in Luxemburg (10%), Estonia (7%) si Irlanda (6,7%).
In schimb, vanzarile de retail din Belgia au scazut cu 1%. In Romania, vanzarile din sectorul de retail au fost stimulate de masurile fiscale ale guvernului. Astfel, de la 1 ianuarie 2016 au intrat in vigoare mai multe reduceri de taxe si impozite.

Cota generala de TVA a scazut de la 24% pana la 20%, iar cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita in irigatii a scazut de la 24% pana la 9%. De asemenea, impozitul pe dividende a scazut de la 16% pana la 5%, aplicandu-se si pentru profitul aferent anului trecut, iar unele accize au fost diminuate fata de nivelul din 2015.

Compararea datelor referitoare la comert din mai 2016 cu cele din mai 2015 este influentata si de reducerea TVA la alimente de la 24% pana la 9%, de la 1 iunie 2015.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri