Valentin Lazea, economistul sef al BNR, critica din nou modelul de dezvoltare a Romaniei, de aceasta data intr-o postare pe blogul bancii centrale, afirmand faptul ca am incercat sa stimulam cresterea economica prin scaderi de taxe si cresteri salariale, necorelate cu productivitatea, cu toate ca nu a fost dovedita eficienta acestor masuri. Daca ar functiona, "Zimbabwe ar trebui sa fie tara cea mai dezvoltata din lume".

Potrivit economistului sef al Bancii Nationale, PIB potential era inaintea crizei financiare de circa 5%, pentru ca in perioada de criza si post-criza sa scada la circa 3 la suta pe an, ca urmare a deteriorarii a trei factori de baza:

  • investitiile straine directe, o componenta esentiala a factorului capital, au scazut de la o medie de 7,3 miliarde euro/an in perioada 2004-2008 la o medie de 2,5 miliarde euro/an in perioada 2009-2015, iar absorbtia imbunatatita de fonduri europene a compensat doar in mica masura aceasta scadere;
  • forta de munca nou intrata in campul muncii, la implinirea varstei de 18 ani, se situa, in medie, la la 365.000 oameni/an in perioada 2004-2008 (ultimele generatii de „decretei” nascuti inainte de 1990), in timp ce forta de munca nou intrata in perioada 2009-2013 s-a redus la 254.000 oameni/an, ca urmare a prabusirii natalitatii dupa 1990. In opinia lui Lazea, fenomenul continua si se agraveaza, iar aceste evolutii nu au cum sa nu afecteze factorul forta de munca, al doilea ingredient al PIB potential;
  • productivitatea, al treilea factor de productie, depinde in mod covarsitor de calitatea sistemului educational. In anul 2012, conform testului international PISA, efectuat la nivelul liceenilor de 15-16 ani in 65 de tari, Romania ocupa locul 45 la matematica, locul 49 la stiinte si locul 50 la citire si intelegerea textului, cu mult sub nivelul statelor din Europa Centrala si de Est.

"Cu alte cuvinte, intr-o societate informationala precum cea a secolului XXI, in care productia se va baza mai mult pe prelucrarea informatiilor decat pe prelucrarea resurselor naturale, o mare parte a adolescentilor romani sunt analfabeti functional, nefiind in stare sa desluseasca sensul unei fraze. Mai crede atunci oare cineva in posibilitatea realista a cresterii sustenabile pe termen lung, cu 5 la suta pe an, in conditiile diminuarii investitiilor straine directe, a reducerii fortei de munca si a sub-performantei educationale?", se intreaba retoric Valentin Lazea.

Vestea proasta

Economia nu poate creste sustenabil cu 5 la suta pe an numai cu stimuli fiscali si salariali si in actualele conditii de dotare cu factori de productie (capital, forta de munca, productivitate).

Vestea buna

Economia poate fi adusa la o crestere sustenabila de 5 la suta pe an daca se implementeaza un program atotcuprinzator de reforme structurale.

"Este tocmai ceea ce face proiectul de strategie “Romania competitiva”, selectand 16 domenii prioritare. Astfel, dezvoltarea factorului capital este potentata prin intermediul a trei domenii: fonduri europene, piata de capital, investitii directe. Dezvoltarea factorului forta de munca se poate face prin reforme structurale in domeniile: educatie, sanatate, natalitate, diaspora. In ceea ce priveste factorul productivitate, acesta este analizat prin intermediul domeniilor: agricultura, sectoare creative, tehnologia informatiei si comunicatiilor. Pe langa acest domenii, mai sunt analizate si alte cateva constituind asa-numitii „facilitatori”: infrastructura, cadastrul, debirocratizarea, achizitiile publice, cercetarea si dezvoltarea, eficienta energetica", concluzioneaza Valentin Lazea.

Ce este PIB potential

Economistul sef al BNR explica intr-o postare care face referire la strategia "Romania Competitiva" ca produsul intern brut (PIB) potential reprezinta ritmul de crestere economica sanatoasa, sustenabila, fara afectarea altor indicatori macroeconomici (inflatie, deficit extern, datorie publica) la care poate spera o tara bazandu-se pe cei trei factori de productie care intra in componenta PIB: capitalul, forta de munca si productivitatea.

In prezent, in Romania, PIB potential se situeaza in jurul a 3% pe an, pe baza estimarilor interne si internationale. Asta inseamna ca in acest ritm, si nu cu mai mult, poate creste economia romaneasca, in mod sustenabil, fara a genera dezechilibre care sa necesite corectii ulterioare.Ce este PIB potential

Economistul sef al BNR explica intr-o postare care face referire la strategia "Romania Competitiva" ca produsul intern brut (PIB) potential reprezinta ritmul de crestere economica sanatoasa, sustenabila, fara afectarea altor indicatori macroeconomici (inflatie, deficit extern, datorie publica) la care poate spera o tara bazandu-se pe cei trei factori de productie care intra in componenta PIB: capitalul, forta de munca si productivitatea.

In prezent, in Romania, PIB potential se situeaza in jurul a 3% pe an, pe baza estimarilor interne si internationale. Asta inseamna ca in acest ritm, si nu cu mai mult, poate creste economia romaneasca, in mod sustenabil, fara a genera dezechilibre care sa necesite corectii ulterioare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri