Datoria externa a Romaniei, care include atat imprumuturile statului din strainatate, cat si datoriile entitatilor private, s-a redus in primele cinci luni cu 2,02 miliarde euro, la 88,02 miliarde euro, atingand un nou nivel minim din august 2010, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei.

La finalul anului trecut, datoria externa totala a Romaniei a fost de 90,03 miliarde euro.

Din totalul datoriilor inregistrate de Romania fata de entitati din strainatate la 31 mai 2016, datoriile pe termen lung reprezentau 69,94 miliarde euro, in scadere cu 774 milioane euro fata de finalul anului trecut, iar datoriile pe termen scurt insumau 18,08 miliarde euro, cu 1,24 miliarde euro mai putin.

Din datoria pe termen lung, suma de 32,21 miliarde euro reprezenta datorie publica, 36,49 miliarde euro - datorie negarantata public, in special a bancilor si firmelor catre finantatori din strainatate, iar 1,24 miliarde euro reprezinta alocarile de drepturi speciale de tragere (DST) de catre Fondul Monetar International (FMI), considerata datorie a BNR fata de FMI.

Astfel, la finalul lunii mai, datoria totala externa a ajuns la un nivel minim din august 2010, cand nivelul a fost de 87,8 miliarde euro. De atunci, datoria a crescut puternic pana in martie 2013, cand s-a inregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a Romaniei, de 101,1 miliarde de euro.

Ulterior, datoria externa a Romaniei a reintrat pe o panta descendenta si a scazut cu circa 13 miliarde de euro in ultimii trei ani, potrivit datelor publicate de BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri