Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) estimeaza ca decizia recenta a Guvernului, de a scuti de impozit veniturile realizate de cercetatori de la 1 august, va avea ca efect cresterea investitiilor straine in domenii de varf precum tehnologia informatiei, comunicatii, biofarmaceutica, biotehnologii si industria auto si va incuraja IMM-urile sa investeasca in cercetare.

In 28 iunie, Guvernul a aprobat un act normativ care stabileste ca persoanele care realizeaza venituri din activitati de cercetare si dezvoltare aplicativa sau dezvoltare tehnologica vor fi scutite de la plata impozitelor pentru aceste venituri, de la 1 august. In prezent, doar angajatii din sectorul IT sunt scutiti de impozit pe venit. In 13 iulie au fost publicat in Monitorul Oficial si normele de aplicare privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal, scrie News.ro.

"Acordarea de stimulente pentru activitatea de cercetare-dezvoltare va avea efecte pozitive vizand atragerea de investitii straine in Romania, in special in domeniile economice cu potential competitiv reprezentate de tehnologia informatiei si comunicatiilor, biofarmaceutica si biotehnologii, industria auto, in paralel cu incurajarea IMM-urilor sa investeasca in cercetare", a afirmat presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, citat intr-un comunicat al patronatului.

Potrivit Cartei Albe a IMM-urilor, un raport de cercetare publicat joi, 32,8% dintre firmele mici si mijlocii au indicat ca principal obstacol in derularea activitatilor de cercetare-dezvoltare costul ridicat al acestora, iar aproape o treime se plang de insuficenta fondurilor proprii.

Reprezentantii IMM-urilor considera ca noua masura "va atragere cercetatorii mai aproape de companiile romanesti". In 28 iunie, premierul Dacian Ciolos a argumentat introducerea noilor stimulente prin faptul ca, ”in cifre absolute”, in Romania se cheltuieste pentru cercetare si dezvoltare pe cap de locuitor de aproape 20 de ori mai putin decat media europeana.

”Dincolo de mana de lucru relativ ieftina pe care Romania a putut sa o ofere in timp, observam ca din ce in ce mai mult sunt solicitati ingineri, specialisti, cercetatori care vin sa aduca valoare adaugata investitiilor care se fac in Romania in diferite sectoare economice. In acelasi timp, sectorul de cercetare-dezvoltare din tara e inca subdimensionat”, a afirmat Ciolos.

Premierul a precizat ca spera, prin facilitatile pe care Guvernul le ofera, sa stimuleze atat investitiile unor companii private in cercetare-dezvoltare, cat si interesul din partea tinerilor de a se forma si de a lucra in acest domeniu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri