Bugetul general consolidat al statului a continuat sa se adanceasca in luna iunie din acest an, rezultand un deficit de 0,5% din produsul intern brut, dupa primele sase luni, sau 3,85 miliarde de lei, comparativ cu un excedent de 4,2 miliarde lei in perioada ianuarie-iunie a anului trecut, in special ca urmare a reducerii incasarilor din taxa pe valoarea adaugata (TVA) cu 9,5%, arata datele publicate luni de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Bugetul general consolidat cuprinde atat bugetul de stat, din care se fac cheltuielile curente ale statului, cat si bugetele sociale, categorie in care intra bugetul pensiilor publice si cel de somaj. Comparativ, executia bugetului general consolidat pe primele sase luni din 2015 s-a incheiat cu un excedent de 4,2 miliarde lei (0,6% din PIB), conform News.ro

Dupa primele patru luni din acest an, bugetul era inca pe plus, inregistrand un usor excedent, de 130 milioane lei, insa a intrat pe minus in luna mai, inregistrand un deficit de 0,1% din produsul intern brut (PIB), sau 780 milioane lei.

"Executia bugetului general consolidat pe cele sase luni ale anului 2016 s-a incheiat cu un deficit de 3,85 miliarde de lei, respectiv 0,5% din PIB, fata de deficitul programat pentru semestrul I de 1,9% din PIB", a anuntat Ministerul de Finante.

Veniturile bugetului general consolidat, de 108,4 miliarde de lei, au scazut cu 2% fata de primele sase luni din 2015 si reprezinta 14,3% din PIB. Cel mai mare declin s-a inregistrat, dupa primele sase luni, la incasarile din TVA, care au scazut cu 9,5% fata de perioada echivalenta a anului trecut.

Ministerul motiveaza evolutia prin reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, incepand cu 1 ianuarie, si de la 24% la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015.

"S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: impozitul pe profit (+12,5%), accize (+7,7%), contributii de asigurari sociale (+6,3%), impozitul pe salarii si venit (+2,3%), precum si din taxa pe utilizarea bunurilor (+15,5%)", arata datele MFP.

Incasarile din contributii la sistemul public de pensii au fost mai mari cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile nefiscale cu 15,6%, la impozite si taxe pe proprietate cu 9,2%, iar la taxa pe utilizarea bunurilor s-a inregistrat o crestere de 5%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, de 112,2 miliarde de lei, au crescut cu 5,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 10,7% fata de aceeasi perioada din 2015 in principal ca urmare a majorarilor salariale acordate in a doua parte a anului 2015 si de majorarea salariului minim pe economie, de la 1 mai.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in special cele de sanatate - cu 11,1%.
Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 8%, fiind influentate in principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie incepand cu 1 ianuarie 2016 si de dublarea alocatiei de stat pentru copii incepand cu 1 iunie 2015.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 11 miliarde de lei, respectiv 1,5% din PIB, cu circa 15% mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, sustine Ministerul Finantelor.

Sursa foto: lassedesignen/shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri