Sefii filialelor din Romania ale companiilor austriece sunt multumiti de situatia economica si au pregatit sau analizeaza investitii in principal in extinderi ale capacitatilor de productie si modernizare, procese care presupun in multe situatii si cresterea numarului de angajati. Austriecii vor de la autoritati, printre altele, mai multa stabilitate politica si reducerea birocratiei, arata un sondaj realizat de Ambasada Austriei in randul comunitatii austriece locale de business din Romania.

"Companiile austriece vad si pentru perioada urmatoare un potential mare de crestere pe piata romaneasca si privesc in mod pozitiv spre viitor. In afara de investitii – in special in extinderea si modernizarea intreprinderilor existente – este planificata pe termen mediu si crearea de noi locuri de munca. Importanta pentru toate aceste decizii este dezvoltarea in continuare si imbunatatirea conditiilor cadru politice si economice din tara. O politica economica prietenoasa cu intreprinzatorul, stabilitatea politica si transparenta, diminuarea birocratiei cat si promovarea formarii si a perfectionarii profesionale reprezinta factori importanti", arata studiul referitor la climatul economic din Romania al Advantage Austria, Sectia Comerciala a Ambasadei Austriei din Bucuresti.

In Romania sunt prezente unele dintre cele mai mari companii austriece, in sectoare cheie ale economiei, precum bancar, productia de hidrocarburi si asigurari. Printre companiile mari prezente in Romania se numara OMV – actionarul majoritar al OMV Petrom, Erste – proprietarul BCR, Raiffeisen Bank, Vienna Insurance Group si Uniqa.

Comunitatea austriaca de business din Romania este multumita de situatia economica actuala a tarii si „priveste in mod pozitiv spre viitor”.
Astfel, 70% dintre respondenti considera ca situatia economica totala din Romania se va dezvolta pozitiv in urmatorii doi ani (2016-2017). Totodata, trei din patru preconizeaza o dezvoltare pozitiva a companiei lor in acelasi interval de timp.

Perspective pentru investitii ale companiilor austriece

In continuare, Romania se pozitioneaza ca o destinatie interesanta pentru investitiile austriece, inclusiv in baza preconizatei sale dezvoltari economice pozitive si cresterii importantei sale ca piata interna, arata studiul.

Dintre managerii chestionati, 44% au afirmat ca au planuri de investitii in urmatorii doi ani (2016-2017), alti 33% iau in considerare eventuale investitii, insa nu au luat inca decizii in acest sens. Sunt planificate in special investitii pentru extinderi cum ar fi cea a capacitatii de productie, investitii in reechipari, respectiv in modernizarea locatiilor actuale. Comparativ, interesul pentru investitii noi este mai scazut. Sunt planificate si investitii in sfera de personal: 6 din 10 intreprinderi au planificat marirea numarului de locuri de munca.

De ce conditii au nevoie companiile austriece prezente in Romania

Activitatea companiilor austriece din Romania este influentata puternic in special de conditiile politice, precum politica fiscala si de taxare, birocratie, siguranta juridica si stabilitatea politica, dar si de factori relevanti legati de persoana, printre care loialitatea angajatilor, potentialul fortei de munca, formarea personalului calificat si costul muncii.

Respondentii au asteptari negative in ceea ce priveste factorii care determina climatul investitional, dar exista si aspecte pentru care asteptariel sunt pozitive. Astfel, companiile constata impulsuri pozitive in domeniul important al formarii si calificarii fortei de munca, chiar daca dezvoltarea potentialului fortei de munca in general precum si loialitatea angajatilor sunt evaluate mai curand ca fiind nefavorabile. Din raspunsurile paricipantilor la studiu, reiese dorinta pentru o politica cadru mai buna pentru investitori.

"Tarile care s-au pozitionat pe plan international ca destinatii de succes pentru investitii au creat un climat prietenos pentru investitori. In loc de masuri cu efect pe termen scurt deciziile pentru efectuarea de investitii necesita o planificare si o dezvoltare strategica pe termen lung, care se pot realiza doar daca exista conditii cadru calculabile”, se arata in comunicatul Ambasadei Austriei.

Companiile austriece in Romania

Companiile austriece au investit circa 9,7 miliarde euro – ceea ce corespunde unei cote de 16,1% din totalul investitiilor straine directe din Romania – si creeaza prin cele peste 7.000 de firme cu aport de capital austriac inregistrate peste 100.000 de locuri de munca directe.

Austrian Business Outlook Survey Romania 2016, un sondaj reprezentativ pentru comunitatea austriaca de business din Romania pe tema actualului climat de afaceri, a fost realizat in acest an pentru prima data. Sondajul, adresat managementului filialelor austriece din Romania, a fost realizat in perioada 13-31 aprilie 2016. La sondaj au participat 124 persoane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri