Romania continua sa ocupe prima pozitie in clasamentul pietelor de desfacere pentru exporturile Republicii Moldova, insa cota de piata a crescut pana la 23,8% din total, in conditiile in care statul de dincolo de Prut se confrunta cu o criza economica ce a lovit in primul rand comertul exterior, arata statisticile oficiale ale Republicii Moldova.

In primele sase luni din acest an, Republica Moldova a exportat in total marfuri in valoare de 905,4 milioane dolari, din care exporturile in Romania s-au ridicat la 215,2 milioane dolari, adica 23,8% din total, fata de 22,4% in primele sase luni din 2015, scrie News.ro.

Fata de prima jumatate a anului trecut, exporturile totale ale Republicii Moldova au scazut in primul semestru din 2016 cu 8,8%, insa livrarile de marfuricatre Romania s-au redus cu doar 3,1%, la valoarea calculata in dolari SUA.

Republica Moldova publica datele privind comertul exterior in moneda nationala si in echivalent in dolari, desi Uniunea Europeana are o pondere de peste 63% in exportul statului de la este de Prut, iar cea mai mare parte a comertului exterior are euro ca moneda de referinta.

Dupa Romania, urmatoarele piete de desfacere pentru exporturile Republicii Moldova sunt, la mare distanta, Rusia (97,5 milioane dolari, 10,8%), Italia (10%), Marea Britanie (6,5%) si Germania (6,5%).

In privinta importurilor Republicii Moldova, Romania se situeaza pe locul al doilea, cu livrari de 241,9 milioane dolari in primul semestru, in scadere cu 13,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Romania are o cota de 12,9% din importurile Moldovei, fata de 14,1% in prima jumatatea a anului trecut.
Principalul furnizor al Republicii Molrdovei a fost Rusia in primul semestru, cu exporturi de 251,9 milioane dolari, reprezentand 13,5% din total.

In prima jumatate a acestui an, importurile Republicii Moldova au scazut cu circa 6% fata de perioada echivalenta din 2015, la 1,87 miliarde dolari.
Statul de la est de Prut are o balanta externa dezechilibrata, acoperind prin exporturi doar 48% din importuri.

Exporturile Republicii Moldova sunt de peste 30 de ori mai mici decat exporturile Romaniei, desi populatia oficiala este de circa 3,5 milioane de locuitori, adica de circa sase ori mai mica, fara a lua in calcul teritoriul controlat de Transnistria, auto-proclamat stat independent si asupra caruia autoritatile de la Chisinau nu au niciun control de facto.

Republica Moldova, considerata cea mai saraca tara din Europa, se confrunta cu o situatie economica dificila, inregistrand o crestere modesta a produsului intern brut (PIB) in primul trimestru, de 0,8% fata de perioada similara din 2015. PIB-ul Republicii Republica Moldova a fost anul trecut de circa 6 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri