Nici firmele si nici angajatii nu vor plati niciun leu in plus daca s-ar aplica proiectul de modificare al Codului Fiscal, fiind vorba doar despre o operatiune de simplificare, iar aplicarea unei masuri de aministie fiscala ar putea aduce miliarde de lei la bugetul statului, a declarat joi secretarul de stat Gabriel Biris, responsabil pe partea de de fiscalitate in Ministerul Finantelor

Unul dintre proiectele de modificare a legislatiei prevede o amnistie fiscala pentru averile nejustificate de pana la un milion de euro, contribuabilii primind o perioada de gratie, pana pe 31 martie 2017, ca sa declare aceste sume la Fisc si sa plateasca impozit de 16%.
Dupa aceasta data, daca vor fi depistate de Fisc, averile vor fi taxate cu 75%, conform News.ro.

”Amnistia fiscala ar putea aduce miliarde de lei la bugetul statului”, a declarat Biris, la Digi 24.

Ul al doilea proiect, de modificare a codului fiscal, prevede majorarea contributiilor de asigurari sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. In schimb, angajatorii vor fi scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS. In plus, rata de taxare pentru PFA s-ar dubla.

Pe de alta parte, proiectul ii obliga pe angajatori sa majoreze salariile brute pentru a compensa cresterea contributiilor.

"Legat de costurile suportate de angajati si angajatori, acestia nu vor plati niciun leu in plus, masurile vizeaza doar simplificarea procedurilor. Nu vorbim de cresteri de taxe sau de contributii", a afirmat Biris.

Secretarul de stat a argumentat faptul ca, desi Fiscul a efectuat mii de verificari in acest sens, au fost emise doar cinci decizii de impunere, noua masura fiind creata tocmai pentru a creste eficienta in aceasta privinta. Oficialul considera ca acest proiect va aduce o normalizare pe piata muncii, dar ca nu este obligatoriu ca toate masurile propuse sa fie aplicate efectiv.

”Nu trebuie sa implementam toate ideile de acolo, ele trebuie rafinate si trebuie pastrate doar masurile bune”, a mai declarat Biris.
Intr-un interviu acordat miercuri seara, secretarul de stat sustinea ca proiectul prevede si corectarea problemelor actuale din relatia Fiscului cu contribuabilii, criticand dur activitatea actuala a ANAF, institutie aflata in subordinea Ministerului Finantelor.

"Am ajuns sa luam coduri de TVA firmelor pe motiv ca nu i-am gasit la sediu, nu ca au facut fraude. (..) Asta-i rezultatul unei abordari sistemic gresite", a spus Biris
.
Anterior, ministrul Finantelor, Anca Dragu, a respins proiectul de act normativ, fara a preciza daca acesta a fost sau nu realizat in cadrul institutiei.

"Subliniem faptul ca nu exista un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finantelor Publice care sa includa majorari de taxe si de impozite sau de contributii sociale obligatorii", arata o reactie transmisa News.ro. Potrivit ministrului, nu sunt prevazute cresteri de taxe pana la finalul acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri