Sectorul industrial este considerat ca avand cele mai mari perspective de crestere de catre compania Philips Lighting, din grupul Philips. Asta pentru ca in industrie reducerea de costuri prin diminuarea facturilor la electricitate poate avea un impact financiar semnificativ asupra bugetului unei firme. Bogdan Balaci, directorul general al Philips Lighting, spune ca regiunea cu cea mai mare crestere in sectorul industrial este Transilvania.

“In viitorul apropiat, sectorul cu cea mai mare dezvoltare il vad ca fiind cel industrial. Nu doar manufactura, ci si depozite de orice fel. In zona de industrie, driverul principal este reducerea de costuri, iar zona industriala e locul unde toate standardele de iluminat sunt respectate cel mai strict”, a declarat Balaci pentru WALL-STREET.RO.

El a adaugat ca regiunea cu cea mai mare dezvoltare in acest sector este Transilvania, unde “footprint-ul de astfel de constructii” a crescut foarte mult.

Folosirea unor dispozitive de iluminat eficienete poate aduce companiilor industriale scaderi ale valorii facturii la electricitate de pana la 70%. De asemenea, amortizarea unei investitii in achizitionarea unor sisteme de iluminat eficiente se recupereaza, uneori, in mai putin de trei ani.

“Am avut exemple de fabrici unde trecerea pe un sistem de LED (Light Emitting Diode) cu control a adus o scadere a facturii la energie cu mai mult de 70%. Reducerile de costuri sunt uriase”, a precizat Balaci.

Esti interesat de metode de eficientizare a consumului de energie electrica la tine acasa sau la birou? Participa atunci la conferinta Smart Energy pe care wall-street.ro o va organiza in 13 septembrie in Bucuresti. Participarea este gratuita.

Cei mai mari clienti ai Philips Lighting vin din retail, un sector in care orice magazin nou foloseste tehnologia LED, ceea ce le permite sa plateasca facturi mai mici la electricitate. Pe de alta parte, echipamentele de iluminat sunt mai sofisticate, fiind folosite pentru atragerea clientilor la rafturi.

Sectorul constructiilor de cladiri de birouri a crescut puternic in ultimii ani. Aici, penetrarea tehnologiei LED este mai mica fata de retail.

Balaci a mentionat ca Philips Lighting a furnizat corpuri de iluminat pentru Oregon Park, care “e doar pe LED”, si NEPI, care are cladiri cu “unul dintre cele mai bune sisteme de iluminat de la noi”.

Produsele proaste, un pericol in iluminatul stradal

Sectorul public, unde elementul principal e iluminatul stradal, a inceput sa adopte tehnologia LED. Problema apare in momentul in care, din dorinta de a fi trendy, unele autoritati locale, mai ales din zona rurala, nu respecta standarele de calitate.

“In localitatile mici, unde nu sunt concesionate retelele de iluminat public, se intampla un fenomen, dupa parerea mea, ingrijorator. Trec si ei la LED, ca e trendy si usor de facut, dar sunt foarte-foarte proaste. Nu respecta standardele”, a spus Balaci.

Spre exemplu, un corp de iluminat LED trebuie montat intr-un anumit unghi, avand in vedere ca lumina pe care o genereaza nu este imprastiata la 360 de grade, asa cum este in cazul becurilor cu sodiu.

De altfel, inlocuirea unui bec cu sodiu cu unul LED poate aduce o economie de 20%. In cazul becurilor cu mercur, care se gasesc in numar destul de mare pe stalpi de pe strazi de la marginile oraselor, inlocuirea cu unul LED genereaza o economie de 80%.

“Ca sa lumineze mai mult, (autoritatile locale – n. red.) ori il pun mai jos, ori il pun intr-un anumit unghi si atunci de foarte multe ori se produce efectul de zebra, adica ai dungi pe strada. Una luminoasa, una intunecata. Mai mult, iti bate in ochi si risti sa nu vezi nimic pe marginea drumului. Mai ales in comune e plin de LED-uri extraordinar de proaste. E un trend periculos. Si asta mi se pare o problema”, a precizat seful Philips Lighting.

Sursa foto: Philips Lighting

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri