In luna septembrie 2006 preturile de consum au crescut fata de luna precedenta cu 0,05%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). La aceasta crestere au contribuit marfurile nealimentare cu +0,11 puncte procentuale si serviciile cu +0,20 puncte procentuale. Scaderea pe ansamblu a preturilor la marfurile alimentare a influentat rata inflatiei pe total cu -0,26 puncte procentuale.

In cadrul grupei de produse alimentare s-au inregistrat cresteri importante la oua (+11,2%) si la citrice si alte fructe meridionale (+4,1%). De mentionat este si cresterea inregistrata la total branza (+1,4%) si la carnea de pasare (+1,1%).

Scaderea pe ansamblu a preturilor la produsele alimentare (-0,7%) a fost influentata de diminuarea preturilor la: cartofi (-18,1%), grupa alte legume si conserve de legume (-4,8%) si zahar (-3,0%). in cadrul grupei alte legume si conserve de legume s-au inregistrat scaderi la: morcovi, patlagele vinete de camp, ceapa uscata, usturoi uscat, ardei gras, ardei capia, gogosari, varza si praz.

Citeste si:

Cresterea cu +0,2% a preturilor la marfurile nealimentare s-a datorat, in principal, majorarii preturilor la tutun, tigari cu +0,8% si la combustibili cu +0,4%. in cadrul grupei marfurilor nealimentare se mentine tendinta descrescatoare a preturilor la: masini de spalat, frigidere si congelatoare si medicamente.

Evolutia tarifelor la servicii (+1,2%) a fost influentata de cresterea tarifelor la: telefon (+3,1%), chirie (+1,8%) si abonamente - auto (+1,8%). Cresterea tarifelor la grupa alte servicii cu +1,2% este datorata majorarii tarifelor la cazarea in caminele scolare.