Castigul salarial mediu net la nivel national, care include atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii, a scazut usor in august fata de nivelul din luna precedenta, cu 2 lei pana la 2.076 lei (466 euro), insa ritmul anual de crestere a accelerat la 14,5%, nou nivel maxim dupa 2008, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS) si citate de News.ro.

In iulie, ritmul anual de crestere a castigurilor angajatilor din Romania incetinise la 12,4%, dupa ce atinsese in iunie precedentul nivel-record dupa 2008, de 14,3%.

Accelerarea cresterii salariilor in ritm anual era previzibila, in conditiile in care, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a fost majorat de guvern cu 19%, de la 1.050 lei pana la 1.250 lei.

Statisticile oficiale publicate vineri mai arata ca, in termeni reali, tinand cont de inflatie - care are o valoare negativa in prezent -, castigurile au fost mai mari, in luna august 2016, cu 14,7% fata de aceeasi luna a anului trecut, ritmul fiind usor sub nivelul-record de dupa 2008, de 15,1%, atins in iunie.

"Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (5.464 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.261 lei)", se arata intr-un comunicat al INS.

Potrivit tabelelor INS, pe langa sectorul tehnologiei informatiei (IT), castigul mediu net din Romania a depasit nivelul de 1.000 de euro (4.450 lei) in luna august in doar alte doua sectoare: activitati de servicii anexe extractiei de petrol si gaze (4.549 lei) si extractia petrolului si a gazelor naturale (4.756 lei), in timp ce in transporturi aeriene, asigurari si in sectorul bancar castigul mediu net este apropiat de acest prag, situandu-se la 4.000-4.300 lei.

Cresterea salariilor a accelerat in ultimele luni ale anului trecut, dupa ce s-au aprobat mai multe majorari salariale consistente in sistemul bugetar.

De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sanatate si in domeniul asistentei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din invatamant si cu 10% salariile celorlalti bugetari.

In urma acestor majorari, diferenta dintre salariile bugetarilor si castigurile din companii s-a adancit puternic. In 2014, castigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurential, iar in 2015 ecartul a urcat la 16%, arata datele publicate recent de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Pentru 2016, prognozele oficiale arata ca venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va ajunge la 3.231 lei, nivel cu 22,6% mai mare decat castigul brut din sectorul concurential, care include companiile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri