Contul curent al balantei de plati s-a imbunatatit in august pentru a treia luna la rand inregistrand o scadere a deficitului la 2,11 miliarde, de la 2,157 miliarde euro dupa primele sapte luni, insa inregistreaza o deteriorare puternica comparativ cu nivelul anului trecut, dupa ce stimularea consumului de catre guvern a agravat deficitul comercial, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Dupa primele opt luni din 2015, deficitul contului curent era de 382 milioane euro, arata datele revizuite ale BNR, de peste cinci ori mai mic decat cel din perioada ianuarie-august 2016. Contul curent al balantei de plati include sumele incasate si cele platite de Romania in relatiile comerciale cu celelalte state, conform News.ro.

Principala compomnenta care contribuie la deficitul de cont curent este comertul exterior, puternic deficitar. Statisticile oficiale publicate in aceasta saptamana arata ca deficitul comercial (FOB/CIF) din primele opt luni a fost de 6,13 miliarde euro, mai mare cu 27,9% fata de aceeasi perioada din 2015.

Ca urmare, balanta bunurilor, care intra in contul curent al balantei de plati, si-a accelerat deteriorarea in acest an. Astfel, deficitul comercial din componenta contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 30,6% in primele opt luni ale acestui an, pana la 5,69 miliarde euro, fata de aceeasi perioada din 2015. Diferenta intre datele FOB/CIF si FOB/FOB este in principal costul transportului.

Balanta veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii straini, a inregistrat un deficit de 2,84 miliarde euro in primele opt luni, in crestere cu 2,9% fata de perioada ianuarie - august 2015. In schimb, balanta serviciilor si-a majorat excedentul cu 11,3%, la 5,02 miliarde euro in perioada ianuarie-august 2016.

Balanta veniturilor secundare, in care intra si fondurile europene incasate de Romania, a ajuns la un excedent de 1,41 miliarde euro, cu 16% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut. Majorarea deficitului de cont curent continua tendinta de anul trecut, cand deficitul extern al Romaniei a crescut de doua ori si jumatate fata de nivelul din 2014, pana la 1,83 miliarde de euro, potrivti datelor revizuite.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP), organismul pe care isi bazeaza guvernul proiectiile bugetare, estimeaza pentru acest an un deficit de cont curent de 3,75 miliarde euro, nivel dublu fata de cel din 2015.

Sursa foto: lassedesignen/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri