Corpul de Control al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a sesizat DNA privind nereguli in doua proiecte de e-guvernare in valoare de peste 13 milioane de lei, cu fonduri europene, furnizate Consiliului Judetean Suceava de firmele Expert One Research si Siveco Romania, fiind vorba, intre altele, despre licitatii trucate si nevoia de achizitii IT creata ”artificial”.

”Inca un caz cu Ghita merge de la MFE la DNA (...) Mai tineti minte ca am promis in Parlament, unde Ana Birchall l-a invitat ilegal pe Sebastian Ghita la audierea mea, ca voi cere un control tematic al Corpului de Control pe sistemele de IT platite din fonduri europene? Corpul de Control are mai multe cazuri in lucru, dar primul a fost finalizat si trimis la DNA ieri”, a anuntat pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, scrie News.ro.

Ministrul sustine ca modul in care au fost incheiate si implementate contractele cu CJ Suceava arata mai multe nereguli: firme care invart licitatiile intre ele, achizitii umflate, raportari false, acte aditionale in serie, sisteme informatice inutilizabile si neutilizate, dar acceptate la plata de Organismul Intermediar de la Ministerul Comunicatiilor. Ghinea crede ca descoperirile Corpului de Control al MFE legate de contractele din anii anteriori au determinat criticile virulente ale omului de afacderi Sebastian Ghita la adresa sa si a DNA.

”Cam asa se explica si de ce e Ghita disperat impotriva DNA si de unde au baietii lui Ponta bani de televiziuni de propaganda. De la dumneavoastra.Toate aceste fraude au adus corectii, adica bani respinsi la rambursare de UE si ramasi pe bugetul de stat. Le doresc sa fie cu «La multi ani!»”, a mai scris Ghinea. Corpul de Cotrol al MFE a verificat contractele dintre CJ Suceava si companiile Expert One Research si Siveco Romania, valoarea totala a proiectelor ridicandu-se la 13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fara TVA s-au cheltuit pentru IT.

Proiectele verificate au fost „Implementarea de solutii de e-guvernare la nivelul a 15 localitati din judetul Suceava I” (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO Romania SRL), si „Implementarea de solutii de e-guvernare la nivelul a 15 localitati din judetul Suceava III” (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL). CJ Suceava isi propunea sa achizitioneze o solutie informatica si componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primariile din localitatile judetului: registrul agricol, serviciul de taxe si impozite locale, serviciul financiar si cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.

”In urma verificarilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli: nevoia de achizitii IT a fost creata artificial; oferte castigatoare neconforme si tratament neegal aplicat ofertantilor; criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor „cu dedicatie”; solutia informatica implementata nefunctionala in parametrii prevazuti in contract; raportari false”, se arata intr-un comunicat de al MFE. Raportul este primul rezultat al controlului tematic cerut de conducerea MFE asupra proiectelor de informatizare a institutiilor publice.

Sursa foto: Sebastian Duda / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri