Ministerul Educatiei a lansat in dezbatere publica, un proiect privind dezvoltarea invatamantului profesional - dual, prin care operatorii economici care incheie contracte de parteneriat cu unitatile de invatamant beneficiaza de facilitati la plata impozitelor.

Proiectul Ministerului Educatiei prevede ca operatorii economici care incheie contracte de parteneriat cu unitatile de invatamant beneficiaza de facilitati la plata impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale, potrivit prevederilor legale, scrie News.ro.

Unitatile in care se organizeaza invatamant profesional sunt stabilite de inspectoratele scolare, cu consultarea autoritatilor administratiei publice locale, a Comitetelor Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social, avand in vedere tendintele de dezvoltare sociala si economica precizate in documentele strategice regionale, judetene si locale privind invatamantul profesional si tehnic, precum si la solicitarile operatorilor economici interesati in formarea profesionala prin invatamantul profesional, mai arata proiectul.

Invatamantul profesional se organizeaza in scoli profesionale de stat sau particulare sau in baza unui contract de parteneriat care se incheie intre unul sau mai multi operatori economici cu o unitate administrativ-teritoriala, precizeaza initiatorii proiectului.

"Pentru pregatirea profesionala, fiecare elev major, respectiv parintele, tutorele sau sutinatorul legal al elevului minor incheie un contract de pregatire practica individual, cu operatorul economic si unitatea de invatamant, reglementat prin metodologie specifica elaborata de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, cu consultarea prealabila a reprezentantilor desemnati ai operatorilor economici si ai structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, si aprobata prin ordin al ministrului”, mai prevede documentul.

In cazul invatamantului profesional, tipul, numarul si continutul probelor de admitere pot fi decise de unitatea de invatamant si operatorii economici.

In plus, la solicitarea operatorilor economici, se pot organiza probe de admitere stabilite de unitatea de invatamant in colaborare cu operatorii economici respectivi, indiferent de numarul de candidati inscrisi si de numarul de locuri disponibile.

Probele de admitere pot viza cunostinte din programele scolare din invatamantul gimnazial si/sau motivatia elevilor, testarea unor abilitati/aptitudini si alte conditii de admitere stabilite prin procedurile de admitere adoptate de unitatea de invatamant in colaborare cu operatorii economici, se mai arata in proiect.

Mai mult, organizarea, durata, continutul programelor de pregatire si modalitatile de certificare a pregatirii profesionale se stabilesc prin consultarea operatorilor economici.

Prin urmare, aceasta forma de invatamant profesional este complementara celor care functioneaza in prezent, iar OUG 94/2014 ofera cadrul legal in vederea organizarii ei, dand deopotriva posibilitatea agentilor economici sa se implice direct in toate componentele formarii fortei de munca de care au nevoie.

Un element de noutate in cazul invatamantului dual este faptul ca acesta se desfasoara pe baza unui contract de munca, incheiat intre agentul economic si elev. Forma si continutul acestui contract de munca urmeaza a fi definite in perioada urmatoare.

Elementul specific al acestui tip complementar de invatamant il reprezinta partajarea responsabilitatilor intre autoritatile educationale si angajatori/organizatii ale acestora, din punctul de vedere al curriculumului, furnizarii formarii, evaluarii si finantarii.

"Invatamantul tehnic este format din: invatamant profesional, invatamant liceal tehnologic si invatamant postliceal. Invatamantul profesional este invatamant dual", potrivit proiectului.

Absolventii invatamantului obligatoriu care intrerup studiile pot fi cuprinsi, pana la implinirea varstei de 25 ani, intr-un program de pregatire profesionala, in vederea dobandirii unei calificari profesionale, mai prevede documentul pus in dezbatere.

Potrivit altei prevederi, pentru absolventii de gimnaziu din seria curenta si din seriile anterioare care au depasit cu mai mult de trei ani varsta clasei se pot organiza clase separate de invatamant profesional.

Autoritatile educationale raspund de asigurarea resurselor umane si financiare si organizeaza formarea din scoala (1-2 zile), iar angajatorul trebuie sa ofere resursele umane si financiare si sa organizeze formarea practica, de la locul de munca (3-4 zile).

Formele de invatamant profesional existente in acest moment se adreseaza unor grupuri diferite. Mai exact, invatamantul profesional cu durata de doi ani se adreseaza absolventilor clasei a IX-a, invatamantul profesional cu durata de trei ani se adreseaza absolventilor clasei a VIII-a, in timp ce invatamantul dual se organizeaza pentru absolventii invatamantului obligatoriu, deci pentru absolventii clasei a X-a.

Asadar, aceasta ultima forma de invatamant profesional se adreseaza elevilor care au absolvit invatamantul obligatoriu, pentru a obtine competentele necesare pentru intrarea pe piata muncii, oferindu-le astfel o ruta alternativa de formare.

La invatamantul dual au acces si absolventii din seriile anterioare care au parasit sistemul de educatie dupa absolvirea invatamantului obligatoriu, fara sa-si finalizeze pregatirea cu o calificare sau fara competente care sa le ofere oportunitati de angajare. Invatamantul dual ofera absolventilor posibilitatea de a intra pe piata muncii si, in acelasi timp, de a continua pregatirea profesionala la un nivel superior de calificare, mai arata initiatorii proiectului.

Prin derogare, pentru admiterea in anul scolar 2017-2018 metodologia-cadru de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul profesional este aprobata prin ordin al ministrului Educatiei, in termen de 45 de zile de la aprobarea modificarilor la Legea educatiei nationale, se mai arata in documentul pus in dezbatere.

Sursa foto: Andrey_Popov, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri