Stabilirea preturilor RCA a dus la nemultumirea asiguratorilor care sustin ca aceasta nu va fi decat o lovitura puternica atat pentru asiguratori cat si pentru soferii carora le expira politele.

Tariful maxim RCA pentru un camion cu masa peste 16 tone va fi de 7.534 lei, iar tariful maxim anual al unei polite obisnuite, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrica intre 1.201-1.400 cmc, detinut de o persoana cu varsta cuprinsa intre 31 si 40 de ani, va fi de 610 lei, conform News.ro.

Inghetarea preturilor ar trebui sa afecteze in primul rand jucatorii de pe piata RCA, pe care mai activeaza doar opt companii.

Insa cunoscatorii pietie spun ca, in realitate, din opt jucatori, doar trei sau patru sunt activi cu adevarat in piata, restul companiilor nefiind interesate decat in masura foarte redusa de segmentul RCA.

Inghetarea preturilor RCA aduce batai de cap si brokerilor care in ultimii ani au dezvoltat afacerile pe baza companiilor de asigurari ce au apelat tot mai mult la acest canal de vanzari, devenind dominant in piata.

”Brokerii vor trebui sa vina cu bani de acasa pentru a-si pastra clientii. Am speranta ca masura nu va fi aprobata de Consiliul Concurentei, altfel nu vom avea o piata normala timp de sase luni”, a afirmat presedintele UNSICAR.

Presedintele Consiliul Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat luna trecuta, pentru News.ro, ca autoritatea a acceptat doar ca masura temporara activarea unei clauze prin care sa se inghete tarifele RCA timp de sase luni, pana la adoptarea legii care va reglementa piata.

”Consiliul Concurentei va analiza Hotararea de Guvern prin care se cere plafonarea tarifelor si va stabili daca este sau nu oportuna aceasta masura. Autoritatea nu a primit inca HG pentru a-l putea analiza. Inghetarea tarifelor este o masura extraordinara, care a mai fost luata o singura data, in 1997”, au declarat miercuri surse din piata.

Andriescu a subliniat faptul ca nivelul tarifelor, stabilit de ASF. a nemultumit pe aproape toata lumea, de la asiguratori si brokeri pana la o parte a transportatorilor.

Pe piata RCA sunt active cu adevarat, in realitate, doar patru companii - Asirom, EuroIns, City Insurance si Omniasig -, de care depind si castigurile brokerilor, restul nefiind interesate sa vanda polite decat pe unele segmente, astfel ca anunta preturi foarte mari.

Insa inghetarea preturilor risca sa genereze distorsiuni in piata si sa aduca clienti nedoriti firmelor neinteresate de RCA, asa ca acestea au anuntat scaderea unilaterala a comisioanelor brokerilor - la 1-2%, in cazul Generali si Allianz-Tiriac.

Din cauza comisioanelor prea mici, brokerii nu vor fi interesati sa promoveze politele firmelor neinteresate sa opereze pe piata intr-o perioada de preturi fixate artificial de catre stat.

Insa in piata comisioanele s-au redus pe toata linia, ajungand intre 1% si 10%, astfel ca unii brokeri vor renunta sa mai vanda polite RCA, a avertizat presedintele UNSICAR.

De altfel, Andriescu nu exclude ca unele firme de asigurare sa renunte complet sa mai vanda RCA timp de sase luni.

In cazul in care tarifele maxime fixate de catre ASF pe perioada inghetarii preturilor vor fi considerate prea mici, companiile de asigurari vor fi dezinteresate sa vanda polite, ceea ce ar putea genera probleme soferilor carora le expira politele.

Piata RCA este zguduita de probleme, in conditiile in care doua companii de pe piata, Astra si Carpatica Asig, au intrat in faliment, iar City Insurance si Euroins se afla in diverse proceduri speciale.

Pe piata RCA au ramas acum doar opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama si Uniqa.

Firma cu capital austriac Grawe, care isi anuntase intrarea pe piata RCA in luna octombrie, nu a mai dat niciun semn ca ar fi interesata sa intre in piata intr-o perioada agitata, cu preturi inghetate.

Sursa foto: View Apart / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri