Deficitul bugetar ar putea ajunge anul urmator la 4,4%, peste limita de 3% din PIB acceptata in UE, daca sunt luate in calcul masurile cu impact bugetar trecute deja de Parlament sau cu probabilitate ridicata de a fi adoptate, precum majorarile de salarii si reducerea/eliminarea unor taxe, potrivit calculelor economistilor ING Bank Romania. Avand in vedere ca PSD si PNL par a fi ambele angajate sa respecte limita de 3%, in Romania ar putea urma 2 ani de consolidare fiscala pentru a reveni sub acest prag, cea mai probabila victima pentru echilibrarea cheltuielilor statului fiind din nou investitiile.

Comisiile de munca si buget din Camera Deputatilor au adoptat, marti, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016, prin care aproba majorari salariale in sanatate si educatie, in medie cu 15%.

"Ieri (luni, n.r.) parlamentarii in frunte cu PSD au trecut (prin comisii, n.r.) rapid mai multe amendamente la legea salarizarii sectorului public, sperand sa le adopte azi. Acestea ar adauga (echivalentul a, n.r.) 0,4-0,5% din PIB la anvelopa salariala, doar in sectoarele educatie si sanatate, peste majorarile deja adoptate in valoare de 0,3% din PIB. Si alte categorii de salariati din sectorul public vor cere, probabil, mariri de salarii in urma acestei situatii”, afirma Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank Romania.

Singurele obstacole pe care le-ar putea intampina amendamentele sunt ca Guvernul sa le conteste la Curtea Constitutionala sau ca presedintele sa le trimita inapoi in Parlament.

In scenariul de baza, care presupune ca nu vor avea loc schimbari majore fata de ceea ce este anticipat in prezent, ING Bank estimeaza deficitul bugetar la 4,4% din PIB, intrucat si mai multe reduceri de taxe, cu efect prociclic, urmeaza sa intre in vigoare din ianuarie 2017, fiind prevazute in Codul Fiscal.

"In acest context, mentinerea deficitului bugetar in limita de 3% pare dificila si ar insemna reducerea semnificativa a planurilor de investitii (4,7% din PIB anul urmator, inclusiv cheltuielile legate de fonduri UE). Odata adoptate, anularea majorarilor salariale ar presupune costuri ridicate in ce priveste popularitatea pentru orice guvern asumat politic. Indiferent de rezultatul alegerilor de pe 11 decembrie, ambele partide mari par angajate in privinta pragului de deficit bugetar de 3%. Totusi, daca toate aceste masuri intra in vigoare anul urmator, ar putea fi necesari doi ani de consolidare fiscala pentru a reveni sub aceasta limita”, potrivit ING Bank Romania.

Investitiile au fost reduse si in acest an

Investitiile, in principal cele pentru proiecte cofinantate cu fonduri UE, s-au situat sub cele planificate in primele noua luni ale acestui an, in contextul in care Guvernul (tehnocrat) a fost nevoit sa aloce surse de finantare pentru majorari de salarii si alte beneficii decise de partidele din Parlament concomitent cu reduceri semnificative de taxe.

Ministerul Finantelor a anuntat un deficit bugetar de 0,49% din PIB (3,7 miliarde de lei) dupa primele noua luni, fata de o tinta 2,3%. Pentru intreg anul 2016, tinta de deficit bugetar este de 2,8-2,9% din PIB (cash/ESA).

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri