Estimarea referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2016 a fost imbunatatita de catre BERD cu 0,8 puncte procentuale, la 4,8%, cel mai ridicat ritm intre statele europene unde este prezenta institutia financiara.

Pentru 2017, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a majorat prognoza cu 0,2 puncte, la un avans de 3,7% al economiei romanesti, potrivit estimarilor revizuite publicate joi de institutia financiara pentru regiunea unde desfasoara operatiuni, conform News.ro.

FMI prognozeaza pentru Romania o crestere economica de 5% in 2016, respectiv de 3,8% in 2017, potrivit raportului World Economic Outlook din luna octombrie, estimari confirmate de institutia financiara si intr-un raport referitor la Europa emergenta publicat miercuri.

BERD anticipeaza pentru regiunea unde este prezenta, care se intinde de la Mediterana, Europa de Est si pana in Asia Centrala, o crestere economica de 1,6% in 2016, cu 0,2 puncte peste estimarea anterioara din luna mai, si de 2,5% in 2017, comparativ cu numai 0,5% in 2015.

Pentru Europa de Sud-Est, in care este inclusa si Romania, BERD se asteapta pentru acest an la un avans economic de 2,8%, cu 0,4 puncte peste estimarea din luna mai, iar in 2017 la 3%, cu 0,1 puncte in plus. BERD noteaza ca Europa de Sud-Est in ansamblul ei va inregistra crestere. Grecia isi revine datorita sezonului turistic bun si a increderii mai mari a oamenilor de afaceri. Prognoza pentru Grecia a fost imbunatatita cu doua puncte, la stagnare in acest an, in timp ce pentru 2017 BERD a redus estimarea cu 0,4 puncte, la un avans de 2%.

Banca noteaza faptul ca economiile Serbiei si Romaniei urca media de crestere a regiunii. Intre statele mentionate de BERD, economia Rusiei se va contracta in acest an cu 0,6%, dar estimarea este imbunatatita cu 0,6 puncte. In 2017, economia rusa va avansa cu 1,2%, cu 0,2 puncte peste prognoza precedenta. Pentru Turcia, BERD se asteapta la un avans de 3% in 2016, cu 0,2 puncte sub prognoza din mai, iar pentru 2017 la un ritm de 3%, revizuit in scadere cu 0,4 puncte.

Sursa foto: Andrey Popov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri