Comisia Europeana a imbunatatit miercuri estimarea de crestere a economiei Romaniei in 2016 cu 1 punct procentual, la 5,2%, potrivit prognozei de toamna a Comisiei Europene, in care se arata ca avansul este sustinut de relaxarea fiscala si cresterea salariilor.

”Cresterea reala a PIB este in prezent una dintre cele mai ridicate din UE si va ramane solida in viitorul estimat, sustinuta de relaxarea fiscala si cresterile de salarii. Inflatia se va accelera odata cu disiparea efectelor reducelor de taxe. Deficitul guvernului general va creste considerabil, din cauza reducerilor de taxe si a majorarilor salariale”, potrivit celor mai importante concluzii ale raportului CE, citat de news.ro.

In urmatorii doi ani, Comisia prognozeaza ca avansul PIB va incetini la 3,9% in 2017 si la 3,6% in 2018.

FMI a imbunatatit la randul sau, in octombrie, estimarea de crestere a economiei Romaniei in 2016 cu 0,8 puncte procentuale, la 5%, iar pentru 2017 anticipeaza un avans mai ridicat cu 0,2 puncte, la 3,8%, potrivit editiei de toamna a raportului World Economic Outlook (WEO) al institutiei financiare.

In pofida avansului economice puternic, Comisia Europeana se asteapta la adancirea semnificativa a deficitului bugetar in perioada analizata, ca efect al reducerilor de taxe si al cheltuielilor mai mari.

Pentru 2016, deficitul bugetar ar urma sa urce la 2,8% din PIB, de la 0,8% in 2015.

Institutia europeana noteaza ca reducerile de taxe aplicate la sfarsitul anului trecut, in special reducerea TVA standard cu 4 puncte procentuale, vor avea un impact negativ asupra veniturilor fiscale.

In privinta cheltuielilor, salariile din sectorul public au crescut considerabil, in timp ce investitiile statului au scazut din cauza unui inceput lent al proiectelor finantate din programarea bugetara a UE pentru 2014-2020.

In 2017, deficitul bugetar se va deteriora si mai mult, pana la 3,2% din PIB, iar in 2018 va ramane la acelasi nivel, daca politicile nu vor fi modificate.

Reducerea TVA cu inca 1 punct procentual, la 19% si eliminarea taxelor speciale pe carburant si constructii vor avea la randul lor un efect negativ aupra veniturilor bugetare, avertizeaza raportul.

Estimarile nu iau in considerare alte initiative legislative expansioniste aflate inca in discutie in Parlament la momentul realizarii raportului, intre care majorari de pensii, reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor sociale si eliminarea a circa 100 de taxe mai mici.

Deficitul de cont curent ar urma sa se dubleze in acest an, comparativ cu 2015, la 2,2% din PIB, ca urmare a amplificarii deficitului comercial.

In 2017, deficitul de cont curent va urca la 2,6% din PIB, iar anul urmator la 2,8%, chiar daca si exporturile si importurile vor creste.

Referitor la inflatie, indicatorul a atins un minim istoric de -3% in luna mai, din cauza reducerii TVA.

Odata cu disiparea efectului taierii TVA, inflatia anuala va atinge in acest an -1%. In 2017, inflatia anuala va accelera la 1,8%, iar in 2018 la 2,9%.

In septembrie, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in urcare, de la 4,2% pana la 4,8%, estimarea oficiala de crestere economica pentru acest an, dupa evolutia mult peste estimari din prima jumatate a acestui an, arata prognoza preliminara de toamna realizata de institutie.

In prognoza de primavara, CNP, institutie aflata in subordinea Ministerului Finantelor si pe care guvernul isi bazeaza proiectiile bugetare si economice, estima o crestere a economiei cu 4,2%, nivel identic cu estimarea de atunci a Fondului Monetar International (FMI) si cu cea a Comisiei Europene.

Revizuirea prognozei vine dupa ce economia romaneasca a inregistrat, in prima jumatate a acestui an, o crestere de 5,2% in termeni reali fata de perioada echivalenta din 2015.

Sursa foto: nonwarit, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri