Bugetul pentru anul urmator va fi construit cu dificultate, din cauza propunerilor care vizeaza cresterea cheltuielilor statului, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In privinta masurilor la care urmatorul Guvern ar putea apela pentru echilibrarea bugetului, guvernatorul a afirmat ca Romania a mai "trecut prin perioade electorale si dupa alegeri s-au luat anumite masuri".

BNR nu poate comenta masurile de crestere de salarii sau reduceri de taxe aflate in prezent in diferite stadii de aprobare in Parlament, intrucat evita “pe cat posibl comentariile cu iz electoral” si nu este clar inca sub ce forma vor fi acestea implementate.

“Nu putem sa le detaliem pana nu avem o constructie bugetara si o configuratie bugetara. Sa vedem cum se vor inscrie ele in constructia bugetara si ce configuratie bugetara va avea bugetul pe anul urmator. Personal pot sa spun ca bugetul pe anul urmator se va construi destul de greu cu toate aceste propuneri, dar mai mult nu avem cum sa comentam, suntem economisti, o institutie serioasa, comentam si discutam pe baza de cifre, pe care in momentul actual nu le avem”, a declarat Mugur Isarescu intr-o conferinta de presa pentru prezentarea raportului pe inflatie.

Potrivit estimarilor economistilor, deficitul bugetar pentru anul urmator ar putea trece de limita de 3% admisa in UE, in contextul in care Parlamentul a aprobat sau discuta un numar mare de masuri cu impact semnificativ in cresterea cheltuielilor statului, precum majorari de salarii si pensii. Pe langa cresterea cheltuielilor, bugetul va fi influentat si de scaderea unor venituri, intrucat de la inceputul anului urmator ar urma sa scada din nou TVA, de la 20% la 19%, dar si sa fie eliminate taxe precum supraacciza la combustibil si taxa pe stalp. In plus, politicienii au votat si eliminarea unui numar mare de taxe nefiscale.

"Acestea sunt decizii politice si nu avem cum sa le anticipam noi. Eu pot doar sa va reamintesc … in loc sa ma intrebati pe mine mai bine intrebati istoria, pentru ca am mai trecut prin perioade electorale si dupa alegeri s-au luat anumite masuri. Va trebui sa va uitati la istorie ca sa vedeti variante de solutionare", a raspuns Mugur Isarescu, intrebat daca autoritatile ar putea renunta la masuri precum reducerea unor taxe.

Comentariul guvernatorului BNR se refera, probabil, la masurile pe care Guvernul a fost nevoit sa le adopte ca urmare a crizei financiare globale. Alegerile electorale de pe finalul anului 2008 au fost marcate de masuri populiste precum majorari semnificative de salarii, in contextul in care criza financiara era evidenta in SUA si alte state. Romania a fost nevoita sa apeleze in 2009 la un acord de imprumut cu FMI, iar in 2010 a taiat pensiile si salariile concomitent cu o majorare puternica a TVA, pentru a echilibra finantele statului.

Noi, ca orice banca centrala, nu suntem participanti la procesul electoral si evitam pe cat posibil sa facem comentarii cu iz electoral

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri