Datoria externa a Romaniei, care include atat imprumuturile statului din strainatate, cat si datoriile entitatilor private, a crescut in luna septembrie cu 585 milioane euro, la 90,677 miliarde euro, in special ca urmare a majorarii datoriei pe termen scurt, potrivit datelor publicate luni de Banca Nationala a Romaniei.

La finalul anului trecut, datoria externa totala a Romaniei a fost de 90,43 miliarde euro, iar la finalul lunii august, datoria era de 90,09 miliarde euro, conform News.ro.

Din totalul datoriilor inregistrate de Romania fata de entitati din strainatate la 30 septembrie, datoriile pe termen lung reprezentau 70,17 miliarde euro (77,4% din total datorie externa), in scadere cu 386 milioane euro fata de finalul anului trecut, iar datoriile pe termen scurt insumau 20,505 miliarde euro, in urcare cu 629 milioane euro. Din datoria pe termen lung, suma de 32,49 miliarde euro reprezenta datorie publica, in crestere cu 880 milioane euro fata de finalul lui 2015.

Datoria negarantata public, in special a bancilor si firmelor catre finantatori din strainatate, insuma 36,45 miliarde euro la finalul lunii septembrie, in scadere cu 1,12 miliarde euro. Datoria autoritatii monetare, care reprezinta alocarile de drepturi speciale de tragere (DST) de catre Fondul Monetar International (FMI), considerata datorie a BNR fata de FMI, s-a redus cu 144 milioane euro, la 1,23 miliarde euro.

La finalul lunii mai, datoria totala externa ajunsese la un nivel minim din august 2010, cand s-a situat la 87,8 miliarde euro. De atunci, datoria a crescut puternic pana in martie 2013, cand s-a inregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a Romaniei, de 101,1 miliarde de euro.

Ulterior, datoria externa a Romaniei a reintrat pe o panta descendenta pana in vara acestui an, cand a reinceput sa creasca. Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost de 26,3% in primele noua luni, comparativ cu 38,5% anul trecut. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii a fost 6,4 luni in primele noua luni, nivel identic cu cel de anul

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri