Banca Mondiala (BM) se asteapta ca Romania sa inregistreze anul acesta o crestere economica sub 5%, urmand ca avansul economic sa incetineasca in urmatorii doi ani. Romania va reusi, insa, sa mentina deficitul bugetar sub limita de 3% (maximul acceptat in UE) atat anul acesta, cat si in 2017 si 2018.

Potrivit unui raport publicat de Banca Mondiala, cresterea PIB trebuia sa se situeze anul acesta la 5,1%, in 2017 la 3,8%, iar in 2018 la 3,4%. Pentru toti cei trei ani, analistii Bancii Mondiale considera ca Guvernul va ramane cu deficitul bugetar la aproximativ 2,8%.

Raportul a fost realizat utilizand informatii disponibile inainte ca Institutul National de Statistica sa publice primele date privind evolutia PIB in trimestrul al treilea.

In baza noilor date disponibile, Banca Mondiala nu se mai asteapta pentru Romania la un avans de peste 5%. Cresterea economica se va situa, probabil sub acest prag, a declarat pentru WALL-STREET..RO, Hans Timmer, economist sef pentru regiunea Europa si Asia Centrala.

In Romania, alegerile cresc riscurile pentru majorari ale cheltuielilor statului si pentru incetiniri in implementarea reformelor structurale. In plus, incertitudinile tot mai pronuntate privind economia globala si volatilitatea de pe pietele financiare sporesc probabilitatea unei inversari in perceptia investitorilor fata de pietele emergente, situatie care ar putea pune presiune pe leu.

"Totusi, dupa ani de consolidare fiscala si crestere solida, Romania are o pozitie macroeconomica buna, cu un nivel redus al indatorarii publice, vulnerabilitati externe si financiare mai putine si o disciplina mai puternica in ceea ce priveste finantele companiilor de stat. Acestea vor atenua impactul negativ al recentelor masuri adoptate", se arata in raport.

Pe termen mediu, focusul politicii fiscale trebuie reorientat de la cresterea consumului catre sprijinirea unei cresteri sustenabile, care sa puna Romania pe drumul de a deveni o tara cu venituri ridicate.

Reformele structurale care ar creste productivitatea includ masuri de combatere a coruptiei, imbunatatirea calitatii cheltuielilor, consolidarea administratiei publice si a companiilor de stat, precum si simplificarea actualului climat de reglementare.

Autoritatile trebuie sa faca eforturi suplimentare pentru a creste rata de participare pe piata muncii, intrucat somajul ramane ridicat in randul tinerilor si a persoanelor cu un nivel redus al calificarii. De asemenea, statul ar trebui sa faca eforturi pentru cresterea calitatii serviciilor publice.

Ce spun anaistii despre evolutia economiei Romaniei

Cresterea economica de 4,4% anuntata de Institutul National de Statistica pentru trimestrul al treilea s-a situat sub asteptarile analistilor, iar sansele ca avansul PIB pentru tot anul sa depaseasca 5% sunt mici in prezent, a declarat recent economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. Cresterea economica pentru tot anul se va situa probabil la 4,5%, a spus acesta.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri