Populismul a revenit in ultimii ani in multe tari, inclusiv din Europa, cu elemente radicale si partide care vor sa schimbe puternic sistemul socio-economic actual. In Romania, insa, populismul este unul consjunctural, legat de desfasurarea alegerilor si chair daca este nociv, este mai putin periculos decat ce se intampla in alte state, a declarat pentru wall-street.ro economistul sef al Bancii Mondiale. Explicatia pentru lipsa radicalismului in Romania este ponderea inca importanta a companiilor de stat pe piata muncii si lipsa unor reforme.

"Este un populism mai sigur. Are probleme, dar nu este radicalism si alegerea unor noi partide care vor sa schimbe complet sistemul, cum se vede in alte tari, antieuropenism, revenire la trecut … Nu vad in Romania tipul de populism discutat in raportul Bancii Mondiale. Ar fi in Romania ceva cheltuieli prociclice si o tentativa de a multumi votantii inainte de alegeri, dar acesta nu este tipul de populism de care vorbim noi. Populismul de care vorbim noi este o neincredere in institutiile statului, protectionism, suspiciune fata de globalizare … ceea ce am vazut in votul Brexit, partidele anti-imigratie, miscarea antiUE. In Romania, din cate vad eu, nu se observa asa ceva. Privit din exterior, oamenii sunt inca proeuropeni, vad avantajele integrarii in UE, imigratia nu este un subiect aici. Poate nu toata lumea este multumita de partidele politice existente, dar nu exista problemele pe care le vedem in alte tari", a afirmat economistul.

Banca Mondiala a lansat recent la Bucuresti cel mai recent raport economic pentru regiunea Europa si Asia Centrala. Conform acestui raport, regiunea va inregistra in 2016 o crestere modesta a PIB-ului de 1,6%, o crestere usoara de la 1,4% in 2015. Scaderea veniturilor si consumului vor atenua insa aceasta crestere modesta.

Explicatia pentru radicalismul redus din Romania? Companiile de stat si lipsa reformelor

Potrivit economistului Bancii Mondiale, in multe state nemultumirea puternica a populatiei este legata de pierderea sigurantei locului de munca. In Romania acest proces este mai putin accentuat, din cauza reformelor mai limitate si a prezentei semnificative a companiilor de stat in randul angajatorilor.

"Ar putea exista o explicatie pentru asta. Ceea ce am gasit in raport este ca teama mai puternica, nemultumirea puternica a unei parti mari a populatiei are o legatura semnificativa cu schimbarile majore de pe piata muncii, cu lipsa securitatii la locul de munca. In multe tari se vede ca o parte mare a noilor locuri de munca sunt sub forma unor job-uri part-time, sub forma unor job-uri temporare, nu angajare formala, iar cand analizam datele pentru Romania, nu vedem o astfel de evolutie", a spus Hans Timmer.

In Romania, multe dintre locurile de munca sunt in companii de stat, mai putin reformate fata de alte tari. Schimbarile mari care se remarca pe piata muncii in alte tari nu se observa si in datele Bancii Mondiale pentru Romania, afirma acesta.

"Si in vestul Europei sunt oportunitati de munca, nu cred ca asta este problema. Daca ne uitam la rata de participare pe piata muncii in UE, este semnificativ mai ridicata decat era in 2007, inainte de criza. Lucreaza mai multi oameni si mai multi oameni vor sa lucreze. Problema este ca s-au schimbat caracteristicile locului de munca si este mai putina siguranta a locului de munca. Asta are legatura cu noile tehnologii si companiile care vin, cu economia sharing, se pune un accent tot mai mare pe platforme si angajeaza oamenii intr-un mod foarte diferit, oamenii sunt aproape PFA-uri", potrivit economistului Bancii Mondiale.

Economistul a oferit ca exemplu din regiune Polonia, unde transformarile de pe piata muncii si lipsa securitatii locului de munca au adus la putere un nou guvern. Polonia are inca un sector al companiilor de stat puternic, dar ponderea locurilor de munca in “noua economie” este mult mai mare decat in Romania, iar in afara companiilor de stat exista un dinamism mult mai mare.

"Potrivit datelor noastre, acesta nu este cazul in Romania, unde multe dintre locurile de munca sunt inca in companii de stat. Nu au avut loc reforme care sa creeze nesiguranta locului de munca care se poate observa in alte tari. Dar evident (lipsa de reforme, n.r.) creeaza alte probleme, in privinta dinamismului si productivitatii", a adaufat acesta.

Sursa foto: Standard/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri