Publicatia The Economist estimeaza o crestere a economiei romanesti cu 3,4% in 2017, cel mai mare avans din Europa, sustinut in special de consum, dar avertizeaza ca statul are prea multi angajati, iar deficitul bugetar va depasi plafonul de 3% din produsul intern brut (PIB).

In publicatia speciala de final de an "The World in 2017", The Economist estimeaza ca Romania va incheia 2017 cu un deficit bugetar de 3,2% din PIB si o rata a inflatiei de 2,2%. Romania ar urma sa ajunga la un nivel al PIB/locuitor de 10.335 dolari, la valoarea nominala, si de 24.780 dolari, valoare ajustata la paritatea puterii de cumparare, conform News.ro.

Romania ar urma sa aiba, anul viitor, cea mai mare crestere economica din Europa si va fi urmata, din acest punct de vedere, de Turcia (3,3%), Bulgaria (3,2%) si Irlanda (3%). Totusi, The Economist, o publicatie cu pozitii liberale, subliniaza vulnerabilitatile economiei romanesti in urmatorul an.

"Guvernul interimar instalat dupa ce protestele au rasturnat in 2015 executivul rezultat dupa alegeri va fi inlocuit dupa alegerile de la finalul lui 2016, probabil de catre o coalitie larga, dar slaba, ce reflecta nemultumirea fata de politicieni larg raspandita in randul electoratului. Numarul de bugetari este excesiv, iar regresul privind reformele modeste realizate dupa criza financiara va majora deficitul bugetar, desi cresterea corespunzatoare a consumului va permite economiei sa creasca, deocamdata, mai repede decat restul statelor din UE", comehnteaza publicatia.

In estul Uniunii Europene, Polonia ar urma sa inregistreze un avans economic de 2,9%, Ungaria - de 2,4%, iar Cehia - de 2,5%, potrivit The Economist.

Marile economii ale continentului vor inregistra cresteri modeste. The Economist anticipeaza o crestere economica de 1,3% in Germania, 1,1% in Franta, 0,9% in Italia si doar 0,6% in Marea Britanie.

Economia romaneasca este, din punctul de vedere al indicatorilor economici, la acelasi nivel de dezvoltare cu economia Rusiei, care va atinge anul viitor un nivel al PIB/locuitor de 10.119 dolari la valoarea nominala si de 25.320 dolari la paritatea puterii de cumparare.

Economia rusa ar urma sa isi revina, anul viitor, din recesiunea de doi ani generata de ieftinirea petrolului si de sanctiunile occidentale si sa inregitreze un modest avans, de 0,7%.

Totusi, The Economist estimeaza ca, in 2017, conditiile de trai ale rusilor vor continua sa se inrautateasca, pentru ca putinele resurse generate de cresterea economica vor fi folosite pentru sustinerea regimului autoritar al lui Vladimir Putin si nu pentru cresterea nivelului de trai.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri