Rentabilitate medie a capitalului uman (exprimata prin numarul de unitati monetare generate de un angajat pentru fiecare unitate monetara investita de companie in remuneratia sa) a crescut in Romania in acest an cu 12,5% fata de anul precedent, ajungand la 1,44, potrivit studiului PwC Saratoga 2016. Aceasta evolutie se datoreaza in principal cresterii profitabilitatii ca urmare a reducerii costurilor totale la nivel de companie, potrivit studiului.

"Rata cea mai ridicata a rentabilitatii capitalului uman s-a inregistrat in sectorul bunurilor de larg consum, ca urmare a cresterii sustinute a consumului. Se observa, de asemenea, imbunatatirea rentabilitatii capitalului uman in sectorul bancar, semn ca masurile de eficientizare luate in ultimii ani, precum si controlul strict al costurilor isi arata roadele", a declarat Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

Studiul indica si o crestere a ratei de incetare a contractelor de munca, care ajunge la 18,7% fata de 14,1% in editia de anul precedent, determinata de cresterea volumului de incetari contractuale initiate de angajat (demisii), concomitent cu o stabilizare a incetarilor initiate de angajator (concedieri colective si concedieri individuale). Aceste fenomene reflecta o dinamica crescuta a pietei muncii si o accentuare a competitiei pentru atragerea angajatilor.

"Unele sectoare s-au confruntat istoric cu o rata extrem de ridicata a incetarilor contractelor de munca. Un exemplu in acest sens este retailul, pe fondul unui profil al angajatului predispus la schimbarea locului de munca pentru diferente salariale mici. Se observa, de asemenea, ca toate categoriile de personal, cu exceptia personalului administrativ, au inregistrat cresteri ale ratei incetarii contractelor de munca, pentru angajatii din structurile de management cresterea fiind de peste 40% fata de anul precedent (de la 6,6% la 9,5%). Spre deosebire de segmentul de muncitori, unde decizia de a parasi organizatia este determinata de motive de natura financiara, angajatii din segmentul de management vizeaza, in general, posturi care presupun provocari profesionale mai complexe. Din acest motiv, companiile vor fi nevoite sa dezvolte programe interne care sa dea managerilor oportunitatea de dezvoltare profesionala si avansare in cariera (de exemplu, programe de „job rotation” sau de mobilitate internationala", a declarat Nicoleta Dumitru, Manager, Servicii de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

"Strans corelata cu rata de incetare a contractelor de munca este rata recrutarilor din afara organizatiei, in crestere cu 36% fata de anul precedent , de la 13,5% la 18,4%. In acelasi timp, costul recrutarii unui angajat a crescut de la 229 de Euro la 262 de Euro (o crestere de peste 14%). Ne confruntam cu o competitie din ce in ce mai intensa pentru atragerea angajatilor care sa sustina cresterea si sa valorifice oportunitatile de pe piata. Pentru a iesi invingatoare din aceasta competitie, este nevoie ca organizatiile sa utilizeze metode si instrumente din ce in ce mai sofisticate pentru identificarea candidatilor potriviti (de exemplu, accesarea comunitatilor virtuale de experti sau utilizarea canalelor de social media) si pentru atragerea acestora (de exemplu, contruirea unui brand de angajator atragator si adecvat pentru caracteristicile segmentelor de candidati vizate)", a explicat Nicoleta Dumitru.

In ceea ce priveste investitia in programe de training si dezvoltare, studiul Saratoga 2016 reflecta o crestere a numarului de ore dedicate acestor programe (de la 17 la 20 ore per angajat pe an), concomitent cu o scadere a costurilor asociate, acestea reducandu-se de la 155 Euro per angajat per an (valoarea calculata in studiul din anul precedent) la 120 Euro per angajat per an.

"Asistam, pe de o parte, la o amortizare a investitiei in programe complexe de tipul <<train the trainers>> (formare de traineri interni, care sa disemineze continut la nivel de toata organizatia) si in platforme de tip e-learning (care presupun un cost mare de implementare, insa investitii ulterioare reduse). Pe de alta parte, devine din ce in ce mai frecventa utilizarea unor metode inovative de dezvoltare (de exemplu, programe de tipul „peer learning”, in care compania faciliteaza intalniri intre angajati din diverse departamente, in scop de transfer de informatii si de impartasire de experiente profesionale), care nu presupun investitii semnificative din partea organizatiei", a adaugat Nicoleta Dumitru.

Studiul PwC Saratoga Romania 2016 prezinta date referitoare la indicatori ai capitalului uman pe baza datelor colectate de la 66 de companii participante din cinci sectoare economice (industria farmaceutica, productie industriala, retail, banci si sectorul bunurilor de larg consum).

Sursa foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri