Interconectorul de gaz dintre Romania si Bulgaria nu va functiona la capacitate maxima inainte de anul 2019, a anuntat vineri ministrul bulgar al Energiei, Temenujka Petkova, acuzand lipsa unei statii de comprimare pe malul romanesc al Dunarii, relateaza Sofia News Agency.

Petkova le-a explicat parlamentarilor bulgari ca autoritatile romane au transmis asigurari, atat catre Sofia, cat si catre Bruxelles, ca vor accelera lucrarile, potrivit News.ro.

In cazul unei situatii de criza, Bulgaria ar putea primi zilnic pana la patru milioane de metri cubi de gaz dinspre Romania, prin interconectorul care a fost finalizat si inaugurat oficial in luna noiembrie.

Interconectorul Romania-Bulgaria a fost finantat cu fonduri europene in valoare de 23 milioane euro, din care 10 milioane euro alocate lucrarilor de pe malul romanesc si 13 milioane euro pentru partea bulgara. Statia de masurare a gazelor din Giurgiu permite circulatia gazelor in ambele sensuri, fiind dimensionata la un debit maxim de 1,5 miliarde metri cubi pe an in ambele sensuri. Din statia de masurare, gazele sunt transportate prin conducte de tip DN cu un diametru de 500mm, lungi de 5,1 km, pana de la grupul de robinete Comasca (Romania). Interconectorul Romania –Bulgaria este cea mai mare lucrare de acest gen din Europa pana la acest moment.

Proiectul de interconectare este, in prezent, singurul prin care se poate asigura transportul gazelor naturale pe ruta Azerbaidjan-Turcia-Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul Romaniei. Proiectul BRUA, impartit in doua faze, face parte din Planul de dezvoltare al Transgaz in perioada 2014-2023 si se regaseste pe lista actualizata a proiectelor de interes comun adoptata de Comisia Europeana. Conducta "Tarmul Marii Negre-statia de comprimare gaze Podisoru" este de asemenea proiect de interes comun al Uniunii Europene si face legatura cu BRUA prin preluarea potentialelor rezerve de gaze naturale din Marea Neagra.

Conducta Giurgiu-Ruse, care va avea o lungime totala de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei si 5,2 kilometri pe cel al Romaniei, trebuia sa fie finalizata inca din anul 2012, dar proiectul a intarziat din cauza procedurilor privind subtraversarea Dunarii. Conducta, care va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria catre Romania, iar capacitatea dinspre Romania spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an, va putea fi folosita atat pentru importuri, cat si pentru exporturi de gaze naturale.

Transgaz a semnat, la inceputul lunii septembrie, la Budapesta, acordul prin care primeste o finantare europeana de 179 de milioane de euro prin Mecanismul Conectarea Europei, pentru lucrarile de pe teritoriul Romaniei la gazoductul BRUA. Primele importuri si exporturi de gaze prin conducta Giurgiu-Ruse vor avea loc, cel mai probabil, incepand cu anul gazier 2016-2017.

Sursa foto: Denys Prykhodov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri