BNR a prezentat cel de-al doilea raport din acest an privind stabilitatea financiara a Romaniei. Fata de raportul anterior, publicat in aprilie, riscurile s-au diminuat , dar raman semnificative. Prezentarea actuala identifica 5 principale riscuri, cu 3 mai putine fata de prezentarea din aprilie, doar unul fiind in crestere.

Principalele riscuri identificate in raportul prezentat de catre BNR sunt clasificate in functie de intensitatea impactului pe care il au asupra stabilitatii financiare. Astfel, avem doua riscuri sistemice ridicate (unul dintre acestea in crestere), doua riscuri sistemice moderate si unul redus.

(harta stabilitatii financiare decembrie 2016)

In harta prezentata in aceasta luna (13 decembrie 2016) se observa mai putine riscuri decat cea prezentata in aprilie (harta de mai jos), riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente fiind singurul care a ramas in crestere.

(harta riscurilor stabilitatii financiare aprilie 2016)

Conform raportului, incertitudinile privind cresterea economica la nivel global, starea sistemului financiar international, accentuarea tensiunilor geopolitice conduc la reticenta investitorilor si refugiul acestora in plasamente cat mai putin riscante. Totodata, intrarile de capital sunt vitale pentru a stimula adecvat trecerea de la o crestere economica bazata pe stimularea cererii agregate la una bazata pe cresterea de durata a ofertei agregate, prin imbunatatirea semnificativa a performantei factorilor de productie. Acest risc se poate reflecta in iesirile rapide de capital strain din economiile emergente si in cresterea costului finantarii acestora.

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a vorbit despre acest risc al deteriorarii a increderii investitorilor in economiile emergente, declarand ca este ponderat atunci cand vine vorba despre Romania.

"Riscul generat de deterioarea rapida a increderii investitorilor este in usoara crestere din cauza evolutiilor pe plan international, insa acest risc care se poate materializa printr-o iesire rapida de capital strain in economiile emergente, este totusi ponderat in Romania de o situatie stabila" a declarat Liviu Voinea.

Liviu Voinea si-a sustinut declaratia cu privire la stabilitatea Romaniei fata de acest risc prin prezentarea urmatoarelor argumente:

  • nevoia de finantare a romaniei este gestionabila
  • riscul de finantare este redus prin extinderea maturitatilor de la an la an,
  • costurile de finanatare sunt scazute,
  • riscul de contagiune insusi este redus intrucat ponderea non-rezidentilor in detinerile de titluri de stat in moneda nationala este sub 20%.
  • Iar rezerva financiara in valuta la dispozitia Ministerului de Finante isi pastreaza utilitatea in conditii de incertitudine pe piata globala

Cu toate acestea o eventuala schimbare brusca a perceptiei investitorilor privind economiile emergente poate pune presiune si pe economia Romaniei de aceea este esentiala pastrarea unui nivel adecvat al rezervei internationale a tarii si o conduita prudenta a mixului de politici macroeconomice, a adaugat viceguvernatorul Liviu Voinea.

Ca o conlcluzie a intregului raport de stabilitate financiara prezentat de catre BNR in acest final de an (13.12.2016), avem prezentate principalele 10 mesaje:

  • Situatia macroeconomica este buna, dar riscurile la adresa macrostabilitatii sunt semnificative.

  • Cresterea economica este sustenabila, in sensul acoperirii excesului de cerere preponderent din oferta interna.

  • Riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente se mentine la un nivel ridicat, fiind in usoara crestere fata de Raportul precedent.

  • Riscul de contagiune din sectorul bancar a continuat sa se reduca, diminuarea finantarii externe fiind compensata prin cresterea depozitelor locale.

  • Solvabilitatea sectorului bancar este ridicata, lichiditatea continua sa fie adecvata, iar profitabilitatea s-a consolidat.

  • Bancile au continuat sa isi curete bilantul de credite neperformante.

  • Stocul de credite in lei este majoritar si tendinta este de consolidare.

  • Disciplina la plata a companiilor nefinanciare s-a deteriorat.

  • Distributia depozitelor populatiei arata un grad ridicat de inegalitate.

  • Politica macroprudentiala are rol de intarire a rezistentei sistemului financiar la socuri adverse.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri