Copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a declarat, duminica, intr-o emisiune la Digi 24, ca a discutat cu colegii din PSD ”sa incheie povestea cu ajutorul de stat acordat in exclusivitate firmelor straine, sa incheie povestea cu contractele de achizitii publice date pe capete numai firmelor straine”, el dand asigurari ca Guvernul PSD-ALDE va da prioritate firmelor romanesti si capitalului romanesc. Tariceanu a spus ca multinationalele primesc foarte multe avantaje, au fost tratate cu toata generozitatea si mai mult decat de a exploata forta de munca ieftina din Romania nu au facut, scrie News.ro.

”Economia in general nu este un domeniu care este gestionat sub imperiul principiilor morale. Acesta e un lucru pe care trebuie sa il recunoastem si sa il intelegem cu totii. Multinationalele au interesul sa foloseasca avantajele pietei romanesti - piata de desfacere, piata de munca - si sa-si duca profitul catre firma mama. Eu cred ca aici trebuie sa fie un joc win-win: daca noi am oferit avantaje, trebuie sa primim si noi ceva in schimb, sa fie un anumit echilibru. Si daca ma uit, foarte multe multinationale primesc foarte multe avantaje, au fost tratate cu toata generozitatea si mai mult decat de a exploata forta de munca ieftina din Romania nu au facut”, a sustinut Tariceanu.

Liderul ALDE a spus ca aceste companii au facut, intr-adevar, investitii, insa pentru a-si dezvolta afacerea.

”Dar, dincolo de aceasta, daca o sa vedem care este castigul in plan economic, la nivelul veniturilor bugetare, de contributie a efortului economic, o sa vedem ca prea mult economia sta pe umerii intreprinderilor romanesti. Cam in toate domeniile constatam acelasi lucru: firmele isi duc profiturile catre patria de origine si aici in afara de a-si plati impozitele pe venit pentru salariati, contributiile de asigurari sociale, de asigurari de sanatate si celelalte, nu au mare lucru ca contributie”, a aratat Tariceanu.

El a spus ca, raportat la cifra de afaceri, cele mai puternice companii din Romania sunt companiile straine, care in anul 2014 au platit cam 2 miliarde de lei impozit pe profit in Romania, in timp ce 55 de miliarde de lei au fost platiti de companiile romanesti, care sunt firme mici si cu mai putina forta financiara decat companiile straine.

”Concluzia este ca pana la urma efortul economiei romanesti sta pe umerii companiilor romanesti care nu au avut avantaje. Anul acesta, intelepciunea Ministerului de Finante face ca tot ajutorul de stat sa se duca exclusiv catre companiile straine”, a mai spus copresedintele ALDE.

Tariceanu a mentionat ca, dupa caderea comunismului, firmele straine au avut toata libertatea sa intre pe pietele din Europa de Est, dar a fost o competitie ”cu totul si cu totul inegala”: ”In capitalism, ceea ce conteaza este capitalul, munca pana la urma este o marfa care se cumpara. Ei bine, in aceasta competitie, noi, romanii, ma refer la firmele romanesti, erau complet dezavantaje, pentru ca noi nu aveam capital. In aceasta cursa, sigur ca avantajul din start l-au avut firmele straine. Pe langa acest lucru, le-am creat si toate avantajele posibile: scutiri de impozite, tot felul de facilitati fiscale, stimulente cu ghiotura si se observa ca, dupa 26 de ani, in Romania economia este dominata intr-o maniera covarsitoare, aproape la rupere, de firmele straine si firmele romanesti au o pozitie care este cu totul si cu totul nesemnificativa”.

El a acuzat faptul ca, atunci cand a venit criza, firmele cu capital strain s-au retras ”frumos, delicat, englezeste”.

”Pleaca din Romania, cum s-a intamplat (...) si noi ramanem sa ducem greul si sa suportam si consecintele. Ei si-au facut profitul, si-au impachetat lucrurile si pleaca. (...) Am si discutat cu colegii din PSD sa incheie povestea cu ajutorul de stat acordat in exclusivitate firmelor straine, sa incheie povestea cu contractele de achizitii publice date pe capete numai firmelor straine. Vom da prioritate firmelor romanesti si capitalul romanesc”, a sustinut Tariceanu.

Intrebat cum vor face acest lucru pe o piata libera, liderul ALDE a raspuns: ”Cu grija, ca sa fiu usor obraznic. In primul rand exista si parghii legale, dar si o chestiune de atitudine”.

Tariceanu a dat ca exemplu faptul ca Politia ar putea folosi autoturisme Dacia, spunand ca si el circula cu Dacia Duster si este foarte multumit.

La remarca moderatorului ca profitul merge la Renault, Calin Popescu Tariceanu a replicat: ”Cred ca in perspectiva o discutie cu toate firmele straine din Romania pentru a le face sa inteleaga ca totusi Romania nu e chiar sat fara caini si ca nu suntem atat de naivi incat sa nu ne cunoastem interesul propriu este necesara. (...) Sa lase mai mult profit aici pentru ca si beneficiile pe care noi le obtinem in urma eforturilor pe care le-am consimtit sa le facem impreuna sa fie pe masura si proportionale”.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri