Directorii firmelor din Romania se asteapta la o scadere moderata a activitatii in comert si la un declin abrupt in constructii in perioada decembrie-februarie, precum si la o scadere a numarului de salariati in cele doua sectoare, in timp ce activitatea si forta de munca urmeaza sa se mentina stabile in industrie si in servicii, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Datele arata modificari fata de raportul anterior privind tendintele economice, publicat la finalul lunii trecute, care indica o scadere mai temperata a activitatii in comert si constructii, pentru perioada noiembrie-ianuarie, si estimari mai optimiste pentru industrie, conform News.ro.

Singura crestere - modesta - a activitatii, in intervalul decembrie-februarie, este asteptata in servicii, cu un sold conjuctural de +3%, in timp ce in industria de prelucrare este estimat cel mai modest declin, cu -5%, fata de +2% in raportul anterior. "Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va inregistra tendinta de scadere mai semnificativa (sold conjunctural -36%)", se arata in raportul INS.

Soldul conjunctural reflecta diferenta dintre asteptarile pozitive si cele negative exprimate de catre managerii chestionati. Un sold pozitiv reflecta un numar mai mare de companii care au asteptari de crestere a activitatii sau a comenzilor, in timp ce un sold conjunctural negativ reflecta asteptari de scadere a activitatii in sectorul analizat.

In schimb, managerii au asteptari pesimiste in privinta activitatii din constructii, cu un sold conjunctural de -34% (fata de -32% in raportul precedent), situatie obisnuita in perioada iernii, cand activitatea din constructii scade semnificativ. De asemenea, activitatea din comertul cu amanuntul ar urma sa intre in declin pana in februarie, soldul conjunctural fiind de -14%.

Managerii prevad o stabilitate a fortei de munca in industrie si servicii si o scadere in comert si mai ales in constructii. Astfel, in comert se asteapta o scadere a numarului de salariati, cu un sold conjunctural de -16%, in timp ce in constructii asteptarile sunt chiar mai slabe, cu un sold conjunctural de -21%.

In servicii si in industrie sunt estimate cresteri moderate ale personalului, cu solduri conjuncturale de +4%, respectiv +1%. Ancheta Institutului National de Statistica mai arata ca managerii se asteapta la o usoara scadere a preturilor in constructii pana in luna februarie, cu un sold conjunctural de -6%, si la stagnari ale preturilor in celelalte sectoare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri