Guvernul a adoptat in data de 6 ianuarie o ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal prin care este eliminata plafonarea contributiilor la asigurarile sociale si la cele de sanatate la nivelul echivalentului a cinci salarii medii brute. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania(AOAR) sustine ca aceasta masura va afecta domeniul IT, unul dintre cele mai importante sectoare in ceea ce priveste dezvoltarea economica.

Eliminarea plafonarii la 5 salarii medii pe economie a contributiilor CAS-CASS, va avea impact asupra domeniului IT, sanctionand nemeritat componenta sa cea mai competitiva, reprezentata de specialistii care inoveaza in domeniul informatic, favorizandu-se astfel dezvoltarea excesiva a investitiilor de tip call centre, sau business center, creatoare de numar mare de locuri de munca, dar pentru personal avand competente limitate si salarii modeste, sustine Asociatia oamenilor de afaceri din Romania, intr-un comunicat de presa.

"AOAR sustine politica actualului Guvern de a adopta masuri care sa scoata Romania din capcana celor mai mici salarii din UE, conditie necesara pentru cresterea veniturilor celor care obtin venituri din munca, pe baza competentelor acestora." mai precizeaza acestia in comunicatul de presa emis.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a prezentat, dupa aprobarea acestei ordonante de urgenta, sectoarele in care vor ajunge banii proveniti din eliminarea plafonarii contributiilor la asigurarile sociale si la cele de sanatate:

”Eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, aici avem undeva in jur de 36.000 de beneficiari. Veniturile cresc cu 500 de milioane lei, deci nu vorbim doar de cheltuieli, care ar acoperi eliminarea CASS pentru veniturile din investitii si alte activitati si, de asemenea, cresterea salariilor pentru sectorul de cultura pe care astazi o adoptam. 500 de milioane venituri pe partea asta cu plus, cheltuieli cu minus”, a dat premierul Grindeanu un exemplu de echilibrare a veniturilor si cheltuielilor bugetare, conform News.ro.

Un alt exemplu dat de seful Guvernului a fost eliminarea CAS pentru aceeasi categorie de salariati.

”De asemenea, un plus pe venituri de 1,4 miliarde prin eliminarea plafonului CAS pentru cei cu salarii de cinci ori mai mari, care ar acoperi cresterea pensiei minime de la 400 la 520 lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toti studentii si mai mult decat dublarea burselor, de la 83 la 201 lei. 1,4 miliarde cu plus pe venituri, 1,4 mld pe aceste mariri”, a mai spus Grindeanu.

Guvernul a mai aprobat, in data de 6 ianuarie, cresterea salariului minim pe tara, de la 1.250 de lei brut , la 1.450 de lei brut, incepand cu 1 februarie, reprezentand o crestere de 16%

Sursa foto: corgarashu/ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri