Eliminarea plafonarii la cinci salarii medii brute a bazei de calcul a contributiilor la bugetul public de pensii (CAS) si la casa de sanatate (CASS) si majorarea plafonulului veniturilor anuale pentru aplicarea impozitului de 1% pe veniturile microintreprinderilor se numara printre masurile care vor avea cel mai mare impact asupra economiei in acest an, a declarat joi directorul executiv al departamentului de consultanta fiscala al firmei de consultanta si audit EY Romania, Gabriel Sincu.

Toate salariile mai mari de cinci ori decat salariul mediu brut pe economie vor scadea incepand cu 1 aprilie 2017, in urma eliminarii plafoanelor la CAS si CASS de catre guvern. Aceasta masura va avea un impact negativ asupra economiei, iar unele companii din IT si-au facut deja planuri legate de masuri compensatorii acordate angajatilor, spun consultantii fiscali, conform News.ro.

Totodata, angajatii care vor sa-si faca o firma pentru a evita aceasta masura trebuie sa renunte la beneficiile avute pana acum. ”Deja unele companii din IT se gandesc sa acopere diferenta. Teoretic, unii angajati pot sa-si faca o firma pentru a presta servicii, dar trebuie sa demonstreze ca sunt antreprenori cu adevarat. Nu vor mai putea avea beneficiile pe care le aveau cand erau angajati”, a declarat Sincu.

O alta masura cu un impact semnificativ este cea majorarii plafonului veniturilor anuale pentru aplicarea impozitului de 1% pe veniturile microintreprinderilor de la 100.000 la 500.000 de euro. Aceasta masura poate fi un avantaj pentru cei care au profituri mari si prefera sa plateasca 1% pe venituri in loc de 16% impozit pe profit, dar va avea un impact negativ in alte cazuri, considera consultantii.

”Este o lovitura pentru cei care au un profit foarte mic sau pierdere. Din fericire, acestia din urma pot opta, prin marirea capitalului social la 10.000 de euro, sa iasa din categoria microintreprinderilor”, a afirmat Sincu. In schimb, masura prin care firmele din sectorul de cercetare si dezvoltare vor fi scutite de la plata impozitului pe profit in primii 10 ani de activitate este greu de explicat de catre specialisti.

”Ma intreb care este motivul pentru care aceste firme sunt scutite 10 ani de la plata impozitului pe profit. Va exista o tendinta a companiilor de a desprinde departamentele de R&D si a le face companii de sine statatoare”, a spus Sincu. La aceasta facilitate se adauga, de la 1 ianuarie 2017, si facilitatile acordate angajatilor din cercetare, asemanatoare cu cele acordate angajatilor din IT, care sunt scutiti de la plata impozitului pe venit. Alte doua masuri cu impact major, de data aceasta pozitiv, sunt scutirea de impozit pe profitul reinvestit si eliminarea taxei de stalp si a supraccizei pe carburanti, de la 1 ianuarie. Acestea vor duce la o crestere a investitiilor private in economie, considera consultantii

Sursa foto: Melpomenem | Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri