Membrii Romanian Business Leaders si-au expus punctul de vedere in legatura cu importanta pe care capitalul strain il are pentru economia romaneasca si despre rolul politicilor publice.

Membrii Romania Business Leaders vorbesc despre rolul pe care politicile publice trebuie sa il aiba pentru formarea capitalului romanesc, care se poate dezvolta cu ajutorul investitiilor straine. Acestia descriu capitalul romanesc ca fiind intr-un "stadiu embrionar".

"Astazi, in Romania, problemele cu adevarat importante nu tin de provenienta capitalului. Esential este ca politicile publice sa stimuleze formarea capitalului romanesc si sa asigure un cadru transparent, stabil si predictibil, in care capitalul autohton si strain sa produca valoare pentru economie si pentru romani. Dupa 27 de ani de economie de piata in Romania, din care primele doua decenii au fost dominate de infamul „capitalism de cumetrie” care a tinut in loc societatea si economia, astazi, capitalul romanesc este inca intr-un stadiu embrionar. O arata pozitia investitionala internationala slaba a Romaniei, aportul modest al companiilor cu capital romanesc in totalul exporturilor si numarul mic de start-up-uri cu capital romanesc care reusesc sa depaseasca venituri anuale de 1 milion de euro.", declara membrii RBL intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii RBL vorbesc si despre reteta pe care Romania trebuie sa o respecte pentru a avansa in topul tarilor europene

"Romania are nevoie astazi de obiective clare, predictibilitate, productivitate si performanta. Romania trebuie sa-si propuna sa urce 4-5 pozitii in clasamentul Uniunii Europene ca total din Produsul Intern Brut (PIB). Pentru aceasta, este nevoie de cat mai mult capital strain si romanesc, sa tinem si sa atragem oamenii talentati in tara. Suntem intr-un context macroeconomic bun, de care poate beneficia intreaga societate daca suntem intelepti sa ne suflecam manecile si sa ne apucam serios de treaba. Companiile romanesti si multinationale contribuie impreuna pe lanturi de valoare ale caror baze au fost puse chiar de primele investitii straine in Romania, dupa caderea comunismului", adauga reprezentantii RBL.

Acestia sustin ca multinationalele au meritul profesionalizarii mediului de business din Romania si multi antreprenori si sefi de companii romanesti si-au inceput cariera in companii internationale, unde au invatat si si-au dezvoltat abilitati pe care apoi le-au transferat in propriile afaceri si in companiile cu capital romanesc. Reprezentantii RBL vorbesc si despre importanta pe care parteneriatele straine o au pentru dezvoltarea unei economii dezvoltate.

"Antreprenori sau executivi, in companii cu capital romanesc sau strain, toti contribuie la PIB-ul Romaniei, toti angajeaza cetateni romani, toti platesc taxe in Romania si toti cred ca fara integritate morala nu sepoate construi nimic sanatos nici in societate si nici in economie. Si, mai mult, sunt oameni care dau mai departe din expertiza lor, stimuleaza tinerii sa gandeasca antreprenorial si contribuie voluntar la formarea noilor generatii de antreprenori si profesionisti romani. In 2015, dupa 5-10 ani de la infiintare, doar 0,25% (adica unul din 400) start-up-uri cu venituri anuale de peste 1 milion de euro aveau capital pur romanesc. Este deci mult mai valoros pentru economie sa construiesti afaceri impreuna cu parteneri care vin cu experienta, competente si capital.", completeaza membrii RBL.

Fundatia Romanian Business Leaders (RBL) este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit care asigura o platforma de actiune si implicare sociala pentru liderii din mediul privat

Sursa foto: Bignai /shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri