Economia romaneasca a crescut in trimestrul al patrulea al anului trecut cu 4,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2015, astfel ca avansul pe intregul an 2016 a fost de 4,8%, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Rata de crestere a economiei este usor sub cea estimata de Comisia Europeana, de 4,9%, dar in linie cu ultima estimare a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Cresterea economica din 2016 este cea mai mare inregistrata de Romania dupa 2008. In 2015, economia romaneasca a avansat cu 3,9%, conform News.ro.

Datele publicate marti arata o accelerare a cresterii economice in ultimul trimestru din 2016 fata de trimestrul al treilea, cand produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 4,3%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului 2015. In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a urcat cu 4,8% in trimestrul al patrulea fata de aceeasi perioada din 2015, dupa un avans de 4,4% in trimestrul III, de 5,8% in trimestrul II si de 4,1% in primul trimestru al anului trecut.

In ceea ce priveste evolutia fata de trimestrul anterior, cresterea din trimestrul al patrulea a fost de 1,3%, dupa +0,5% in trimestrul III, +1,5% in trimestrul II si +1,3% in primul trimestru din 2016, arata seriile publicate de INS. INS a revizuit in scadere, de la 1,5% la 1,3%, cresterea economica din trimestrul I 2016, si de la 0,6% la 0,5% rata de crestere din trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrele anterioare.

Trimestrul IV din 2016 a fost al saselea trimestru la rand de crestere economica, arata seriile INS. Analistii se asteaptau la o acelerare a cresterii economice in ultimul trimestru din 2016, dupa rezultatele sub estimari din trimestrul al treilea. INS nu a publicat marti detalii privind evolutia sectoarelor economice, care urmeaza sa fie prezentate abia la inceputul lunii martie.

In trimestrul al treilea, doua sectoare au avut o contributie determinanta la cresterea economica. Astfel, activitatea din sectorul informatii si comunicatii a crescut cu 15,1% fata de trimestrul al treilea din 2015, iar activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport au urcat cu 7,8%.

In primele noua luni din 2016, economia a crescut cu 4,9%, pe seria bruta, si cu 4,8% pe serie ajustata la variatiile sezoniere. Valoarea PIB a fost de 532,9 miliarde lei (circa 118 miliarde euro), indicau datele preliminare ale INS. Economia a fost sustinuta in 2016 in principal de consum. Formarea bruta de capital fix, un indicator al investitiilor din economie, a avansat cu 5,3% fata de primele noua luni ale anului trecut. Economia a primit mai multi stimuli din partea guvernului in ultimul an si jumatate.

Astfel, salariile bugetarilor au fost majorate la finalul anului trecut cu 10%, veniturile angajatilor din sectorul public de sanatate au crescut cu 25%, o majorare similara fiind aplicata anul trecut si in sectorul educatiei. In plus, de la 1 mai 2016, salariul minim brut pe economie a crescut cu 19%, de la 1.050 lei la 1.250 lei.

Pe partea fiscala, Guvernul a redus taxa pe valoarea adaugata (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, masura care a stimulat puternic vanzarile de bunuri alimentare, iar cota generala a TVA a fost redusa de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016. De asemenea, impozitul pe dividende si mai multe categorii de accize au fost micsorate in 2016.

Masurile au stimulat consumul si cresterea economica, insa au generat dezechilibre externe importante. Astfel, contul curent al balantei de plati a inregistrat in 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro, de peste doua ori mai mare fata de 2015, in special ca urmare a deteriorarii balantei comerciale.

Sursa foto: Shutterstock/pedrosek

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri