Directorii firmelor din Romania se asteapta la o crestere a activitatii in industrie, constructii, servicii si comert in perioada martie-mai, dar la o stagnare a numarului de salariati in primele trei sectoare, in timp ce numarul salariatilor este asteptat sa scada in comert, potrivit datelor publicate, marti, de Institutul National de Statistica.

In intervalul martie-mai, cel mai mic sold conjunctural ramane in comert, +7%, in crestere fata de cel din raportul anterior (-17%), potrivit News.ro.

"In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +4%)", se arata in raportul INS.

Soldul conjunctural reflecta diferenta dintre asteptarile pozitive si cele negative exprimate de catre managerii chestionati. Un sold pozitiv reflecta un numar mai mare de companii care au asteptari de crestere a activitatii sau a comenzilor, in timp ce un sold conjunctural negativ reflecta asteptari de scadere a activitatii in sectorul analizat.

Managerii au asteptari optimiste in privinta activitatii din constructii, cu un sold conjunctural de +32%, fata de +13% in raportul precedent, situatie obisnuita in perioada primaverii, cand activitatea din constructii creste semnificativ.

De asemenea, activitatea din industrie ar urma sa creasca, soldul conjunctural fiind de +19%, (+12% in raportul anterior).

In servicii, activitatea economica este asteptata sa inregistreze o crestere moderata, +10% (+7% in raportul anterior).

Managerii prevad cresteri usoare ale numarului de angajati in industrie, constructii si servicii, si o scadere in comert.

Astfel, in comert se asteapta o scadere a numarului de salariati, cu un sold conjunctural de -18% (-14% in raportul anterior). In constructii, asteptarile sunt imbunatatite, cu un sold conjunctural de +10% (+3% in raportul precedent).

In industrie si in servicii sunt estimate cresteri moderate ale personalului, cu solduri conjuncturale de +4%, respectiv +5%.

Ancheta Institutului National de Statistica mai arata ca managerii se asteapta la o crestere a preturilor in toate sectoarele. Cea mai mare crestere de preturi este asteptata in constructii, sold conjunctural +12%.

Sursa foto: racorn, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri