In conformitate cu angajamentele Romaniei fata de cerintele Uniunii Europene in privinta stocurilor alimentare, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale(MAPDR) va emite un act normativ care sa reglementeze cantitatea maxima pe care un agent economic are dreptul sa o stocheze.

Astfel, proprietarii de stocuri agroalimentare trebuie sa declare la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA), cantitatile de marfa pe care le detin la data de 1 ianuarie, pentru produsele stabilite de Uniunea Europeana.

Ministerul Agriculturii, va stabili cadrul legislativ pentru determinarea cantitatii suplimentare pe care un operator economic are voie sa o stocheze, in raport cu media stocurilor din anii anteriori. Daca stocurile prevazute vor fi depasite, agentii economici vor fi penalizati. Pana in prezent, Comisia Europeana a stabilit taxa de penalizare pentru zahar, anume de 500 de euro.

"In fabricile de zahar din Romania se respecta deja cerintele Uniunii Europene de a nu avea stocuri mai mari decat media din perioada 2003-2005", a declarat pentru NewsIn presedintele Patronatului de Zahar, Ion Armenean. Acesta considera ca producatorii de zahar stiu ce au de facut si cu siguranta, cel putin de teama controalelor, nu vor incerca sa stocheze marfa.

Reprezentantii patronatelor din industria agroalimentara considera ca producatorii romani nu-si permit sa stocheze o cantitate de produse mai mare decat cea admisa de normele europene, in principal din cauza spatiului de depozitare insuficient sau a costurilor financiare.

"In industria lactatelor nu vor exista stocuri de marfa, in principal pentru ca exista anumite termene de valabilitate a produselor", a declarat, pentru NewsIn, presedintele patronatului din industria laptelui, Valeriu Steriu.

Comisia Europeana a avertizat Romania asupra riscului de perturbare a functionarii pietei unice europene daca in momentul aderarii va detine in stoc cantitati de produse agroalimentare peste media stocurilor din perioada 2003-2005.

"Pentru cei din industria carnii exista deja problema spatiului de depozitare, astfel incat este imposibil sa se stocheze o cantitate mare de carne," a spus la randul sau presedintele Patronatului Producatorilor de Carne, Gheorghe Caruz.

MAPDR a anuntat, la inceputul lunii septembrie, ca va controla toate stocuri la finele anului, iar producatorii agricoli s-ar putea sa se vada nevoiti sa distruga excedentul de stoc de anumite produse considerate sensitive de catre executivul european, printre care zahar, carne si lactate.