Discrepanta mare dintre numarul de salariati si pensionari, pensia mica estimata pentru actuala generatie de angajati trebuie sa urgenteze implementarea sistemului de pensii private, a declarat, marti, directorul SAI Certinvest, Eugen Voicu, la \"Zilele Biz\"
Actuala generatie de salariati va avea o pensie de stat de maximum 40% din veniturile realizate, pentru ca vor fi din ce in ce mai multi pensionari si din ce in ce mai putini salariati, a sustinut directorul SAI Certinvest, Eugen Voicu. "Acest fapt face necesara implementarea cat mai rapida a reformei pensiilor, in sensul introducerii pensiilor private", a explicat directorul Certinvest.

Disproportia dintre numarul de pensionari si numarul de salariati creste in continuu, datorita imbatranirii populatiei, iar actualul sistem de pensii de stat, in care contributiile celor care muncesc in prezent asigura pensiile celor care s-au retras din activitate, nu mai face fata acestui fenomen, a mai explicat presedintele Certinvest, subliniind contrastul puternic intre nivelul salariilor si cel al pensiilor.

Dupa introducerea pensiilor private facultative (pilonul III), fiecare contribuabil va putea controla evolutia activului sau personal, adica suma acumulata pentru pensie si fructificata prin investitii de catre administratorii de fonduri de pensii private. "Astfel, contribuabilii isi vor putea mentine si la pensie standardul de viata din perioada activa. De asemenea, prudenta plasamentelelor administratorilor de fonduri private de pensii vor fi supravegheata de stat, ceea ce va spori increderea contribuabililor in acest sistem, intrucat fraude si falimente de tipul FNI nu vor mai fi posibile in viitor", a mai spus Voicu, citat de NewsIn.

Un alt avantaj al pensiilor private este acela al posibilitatii retragerii unei parti din suma acumulata in fond inainte de pensionare si folosirea ei in scopuri de sanatate sau de educatie, a subliniat Voicu. "in plus, in cadrul sistemului public de pensii, contributiile salariatilor nu sunt investite in vederea sporirii valorii lor, ci sunt redistribuite spre pensionari, iar salariatii nu au nici un fel de control asupra acestei redistributii. Sistemul public de pensii este vulnerabil, din aceasta cauza, la manipulari de natura politica si electorala si, totodata, nu tine seama de mentinerea unui echilibru economic", a adaugat directorul Certinvest. "La aceeasi valoare a contributiei, randamentele fondurilor de pensii private facultative (pilonul III) vor fi superioare celor ale sistemului public de pensii (pilonul I) si celor ale fondurilor de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II)", a mai spus directorul Certinvest.

Numarul romanilor care vor contribui la fonduri de pensii private ar putea ajunge la 250.000 in anul 2007, iar valoarea totala a pietei fondurilor de pensii facultative private (pilonul III), ar putea atinge 40 milioane euro, potrivit unui studiu realizat de Certinvest.

Numarul participantilor la fonduri de pensii facultative private ar putea creste la 600.000 in 2008, la 900.000 in 2009 si la 1,25 milioane in 2011. De asemenea, valoarea totala a pietei pensiilor private facultative ar putea creste la 190 milioane euro, in 2008, pana la 1,25 miliarde euro, in 2011, in conditiile in care contributia medie a participantilor la fonduri de pensii private facultative va creste, la randul ei, de la 200 de euro, in 2007, la 400 de euro, in 2011, potrivit studiului elaborat de Certinvest.

Potrivit normelor elaborate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), fondurile de pensii private vor avea obligatia de a-si face publica politica de investire a contributiilor participantilor si sa precizeze clar ca nu garanteaza pentru randamentul acestora. Prospectul schemei de pensii private trebuie sa informeze participantul la fondul de pensii despre instrumentele financiare in care investeste administratorul si limitele maxime pe fiecare tip de investitie, riscurile asociate fiecarui tip de investitii, precum si procedurile de gestionare a riscurilor, pietele financiare pe care investeste administratorul, structura portofoliului, persoanele responsabile cu luarea deciziilor investitionale, precum si despre modalitatea de schimbare a politicii de investitii.

Societatile de pensii private, ca si administratorii de fonduri de pensii private, trebuie sa aiba un capital social minim egal cu echivalentul in lei al sumei de 1,5 milioane de euro, potrivit normelor elaborate de CSSPP. Companiile de tip "off shore", cu sediul in asa numitele "paradisuri fiscale", nu vor putea administra fonduri de pensii private in Romania.

Taxa pentru infiintarea unei societati de pensii private va fi de 50.000 euro, iar pentru autorizarea administratorilor de fonduri de pensii private, de 20.000 euro. Actionarii companiilor care gestioneaza fondurile private de pensii trebuie sa justifice sursa banilor folositi la capitalizarea firmei, sa nu fi fost implicati in falimente sau scandaluri financiare si sa nu faca parte din conducerea unei banci sau a unei case de brokeraj aflata in relatii de afaceri cu firma.

Pilonul II de pensii poate fi descris ca sistem obligatoriu de pensii publice, care vor fi administrate privat. Contributiile datorate de salariati pentru pensii, care se ridica la 9,5% din salariul brut, vor merge in proportie de 7,5% la stat si de 2% la administratorii de fonduri de pensii private, ceea ce va determina, in primii cinci ani de functionare a sistemului, un deficit la bugetul asigurarilor sociale de aproximativ 1,5 miliarde euro, potrivit unor estimari din piata. Pilonul III reprezinta sistemul pensiilor private propriu-zise si este o alegere facultativa a investitorilor. Pensiile facultative beneficiaza de deduceri fiscale si o persoana poate opta pentru o contributie lunara la pilonul III de pana la 15% din salariul brut lunar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri