Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei a aprobat un regulament pentru racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale, prin care se reduce timpul efectiv de punere in functiune a racordarii la sistemul de distributie, dar si costul racordarii.

”In contextul evolutiilor cadrului legislativ national, ANRE se afla intr-un proces de actualizare si revizuire a cadrului legal necesar desfasurarii activitatilor in sectorul gazelor naturale si este necesara initierea demersurilor privind crearea noului cadru de reglementare privind racordarea la sistemul de distributie a gazelor natural”, a transmis ANRE, potrivit News.ro.

Regulamentul stabileste etapele si conditiile de racordare a solicitantilor la sistemul de distributie a gazelor naturale, printr-un proces unitar, transparent si nediscriminatoriu si se aplica de catre operatorii sistemelor de distributie a gazelor naturale, de operatorii economici autorizati de ANRE in relatia cu solicitantii care doresc racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale sau modificarea instalatiei de racordare, precum si de verificatorii de proiecte atestati ANRE care doresc sa verifice documentatiile tehnice/proiectele tehnice aferente racordarii, extinderii si/sau a redimensionarii obiectivelor/conductelor de distributie a gazelor naturale, dupa caz.

Regulamentul urmareste reducerea timpului de realizare si de punere in functiune a racordarii la sistemul de distributie a gazelor naturale, precum si reducerea costului racordarii si de realizare a extinderii si/sau redimensionarii obiectivelor/conductelor de distributie a gazelor naturale prin prisma introducerii competitiei intre operatorii economici autorizati ANRE, alesi de solicitanti.

De asemenea, cererile de racordare si documentele pot fi depuse prin e-mail, fax, posta sau personal la sediul operatorului sistemului de distributie a gazelor naturale.

Regulamentul permte si monitorizarea de catre ANRE a activitatii operatorilor de distributie a gazelor naturale, a operatorilor economici autorizati ANRE precum si a verificatorilor de proiecte atestati ANRE care presteaza in cadrul procesului de racordare la sistemul de distributie a gazelor naturale etc.

Regulamentul permite totodata cresterea competitivitatii in ceea ce priveste modul de realizare a racordarii, a extinderii si/sau redimensionarii obiectivelor/conductelor de distributie a gazelor naturale prin reducerea timpilor de realizare.

”Acesta instituie posibilitatea realizarii activitatilor de proiectare si executie a lucrarilor din sistemul de distributie a gazelor naturale prin intermediul operatorilor economici autorizati ANRE, precum si de verificare a documentatiilor tehnice/proiectelor tehnice de verificatori de proiecte atestati ANRE, in regim concurential, fara o limitare a accesului pe piata a acestor tipuri de lucrari”, spun oficialii ANRE.

Regulamentul privind racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale va intra in vigoare la data abrogarii dispozitiilor privind racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale prevazute in Hotararea Guvernului nr. 1043/2004 pentru aprobarea regulamentului privind accesul la sistemul national de transport al gazelor naturale, a regulamentului privind accesul la sistemele de distributie a gazelor naturale si a regulamentului privind accesul la conductele de alimentare din amonte, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri