Valoarea scazuta a salariului minim pe economie, a punctului de pensii, precum si modalitatea de acordare a biletelor de odihna sau a tichetelor de masa pentru salariatii bugetari sunt principalele nemultumiri ale Cartel Alfa privitoare la bugetul pe 2007
Potrivit vicepresedintelui Cartel Alfa, Petre Dandea, desi principala revendicare a sindicatelor a fost majorarea salariului minim pe economie la 450 de lei in 2007, Guvernul nu a oferit mai mult de 390 de lei."Politicile bugetare ale Guvernului sunt surprinzatoare tinand cont de faptul ca in urma efortului fortei de munca din Romania, cota de crestere economica este de 2-3 ori mai mare decat in statele membre ale Uniunii Europene. Totusi aceasta crestere nu se regaseste in veniturile salariatilor sau ale pensionarilor", a spus Petre Dandea, citat de NewsIn.

Liderul sindical a adaugat ca, desi Executivul a anuntat majorari ale valorii punctului de pensii si ale salariului minim pe economie, acest lucru nu se va simti in puterea de cumparare a romanului. "Mentinerea salariului minim pe economie la o valoare de 30% din salariul mediu brut, va incuraja din ce in ce mai mult, exodul fortei de munca in strainatate. Desi Guvernul a alocat bani pentru mari proiecte de infrastructura, acestea nu vor putea fi sustinute cu actuala forta de munca din Romania, pentru ca majoritatea specialistilor au plecat in alte tari, pentru salarii mai mari", a precizat Dandea.

Modalitatea de alocare a biletelor de odihna si tratament, precum si a tichetelor de masa pentru bugetari, reprezinta o revendicare importanta pentru sindicalisti. Pentru biletele de tratament se mentine formula de contingent, pentru 2007 fiind prevazute 65.000 de bilete.

"Aceasta este o discriminare, pentru ca numarul de bilete reprezinta doar 6% din totalul salariatilor din sistemul bugetar. Mai mult, acordarea preferentiala a tichetelor de masa anumitor categorii favorizate, cum ar fi parlamentarii si magistratii, este unul din motivele pentru care vom relua protestele, incepand cu luna noiembrie", a spus Dandea.

Sindicalistii mai sunt nemultumiti de modul de administrare a Fondului National de Asigurari pentru Risc Profesional. Desi Guvernul s-a angajat sa infiinteze o autoritate nationala care sa gestioneze acesti bani, totusi fondul este administrat in continuare de Casa Nationala de Pensii, "intr-o totala lipsa de transparenta", considera Dandea.

In aceste conditii, confederatia sindicala Cartel Alfa ameninta cu reluarea programului de proteste inceput in primavara, continuat in septembrie si suspendat la cererea ministrului Gheorghe Barbu. Sindicatele vor recurge la "actiuni sindicale traditionale", respectiv pichete, mitinguri si chiar greva generala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri