Organizatia ecologista Greenpeace a cerut Romaniei sa opreasca constructia a doua noi reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda, acest lucru reprezentand un \"risc inacceptabil\" pentru siguranta statului.
"Proiectul de la Cernavoda, care reprezinta un risc inacceptabil in eventualitatea unui atac terorist si datorita faptului ca produce deseuri radioactive care nu pot fi depozitate nicaieri fara a produce nici un risc", au precizat reprezentantii organizatiei Greenpeace. "Punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la centrala de la Cernavoda nu va ajuta deloc Romania, ci va contribui doar la majorarea unei elite nucleare. Pe langa acest fapt, un accident nuclear ar avea un efect devastator asupra tarii", a adaugat organizatia.

Greenpeace a afirmat ca prima sectiune a centralei de la Cernavoda, singura care a fost pusa in functiune pana acum "produce momentan aproximativ 90 de tone de deseuri radioactive foarte periculoase pe an, care sunt depozitate in interiorul incintei centralei".A doua sectiune a centralei, care a fost construita de un consortiu format din grupurile energetice Ansaldo (Italia) si EACL (Canada), ar trebui sa fie pusa in functiune in primul trimestru al anului 2007. Centrala de la Cernavoda, care utilizeaza procedeul canadian Candu 6 si funtioneaza pe baza de reactoare cu uraniu si apa grea, furnizeaza aproximativ 10% din cantitatea de energie necesara Romaniei, informeaza NewsIn.

Guvernul roman insista asupra necesitatii accelerarii procesului de extindere a centralei, pentru a reduce dependenta de gazele naturale importate din Rusia. Bucurestiul va trebui apoi sa anunte castigatorii licitatiei privind construirea reactoarelor 3 si 4, la aceasta licitatie participand 16 grupuri.

Reactoarele 3 si 4 nu au efecte nocive si se va continua constructia

Reactoarele 3 si 4 nu vor avea efecte nocive asupra populatiei sau mediului inconjurator, toate monitorizarile facute de organismele independente demostrand acest lucru, a declarat miercuri pentru NewsIn directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, in replica la afirmatiile Greenpeace. Intrebat care sunt organismele independente care fac aceasta monitorizare, reprezentantul Nuclearelectrica a numit Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare.

"Nu cred ca poate fi oprita constructia celor doua reactoare. Nu Greenpeace face strategia energetica a Guvernului, care este ulterior aprobata si de catre Parlament", a mai spus Chirica. Potrivit acestuia, era de asteptat ca organizatia ecologista sa se impotriveasca proiectului de constructie a celor doua noi reactoare. "In Franta, Greenpeace a dat in judecata compania de electricitate pentru intentia de produce energie nucleara, in Bulgaria protesteaza impotriva centralei nuclearelectrice de la Belene. Acesta este job description al celor de la Greenpeace", a adaugat directorul general al Nuclearelectrica.

Chirica a mai aratat ca reprezentantii organizatiei ecologiste ar trebui sa spuna si cum pot fi acoperiti cei peste 10 milioane de MWh, care vor fi produsi anual de primele doua reactoare. "Nu cred ca poate cineva sa spuna ca din surse regenerabile se pot produce peste 10 milioane de MWH cat vor produce reactoarele unu si doi, dupa punerea in functiune si a celui de-al doilea," a mai afirmat reprezentantul companiei care opereaza reactoarele de la Cernavoda.

Organizatia ecologista Greenpeace a cerut, miercuri, Romaniei sa opreasca constructia a doua noi reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda, acest lucru reprezentand un "risc inacceptabil" pentru siguranta statului. "Proiectul de la Cernavoda, care reprezinta un risc inacceptabil in eventualitatea unui atac terorist si datorita faptului ca produce deseuri radioactive care nu pot fi depozitate nicaieri fara a produce nici un risc", a precizat organizatia Greenpeace.

"Punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la centrala de la Cernavoda nu va ajuta deloc Romania, ci va contribui doar la majorarea unei elite nucleare. Pe langa acest fapt, un accident nuclear ar avea un efect devastator asupra tarii", a adaugat organizatia.Greenpeace a afirmat ca prima sectiune a centralei de la Cernavoda, singura care a fost pusa in functiune pana acum "produce momentan aproximativ 90 de tone de deseuri radioactive foarte periculoase pe an, care sunt depozitate in interiorul incintei centralei".

A doua sectiune a centralei, care a fost construita de un consortiu format din grupurile energetice Ansaldo (Italia) si AECL (Canada), ar trebui sa fie pusa in functiune in primul trimestru al anului 2007. Centrala de la Cernavoda, care utilizeaza procedeul canadian Candu 6 si funtioneaza pe baza de reactoare cu uraniu si apa grea, furnizeaza aproximativ 10% din cantitatea de energie necesara Romaniei. Guvernul roman insista asupra necesitatii accelerarii procesului de extindere a centralei, pentru a reduce dependenta de gazele naturale importate din Rusia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri