Functiile de conducere ale institutiilor economice au fost impartite intre principalele partide ale aliantei aflata la putere. PNL si PD au dat fiecare cate un post pentru a primi altceva in schimb, ultimele doua zile fiind pline de schimbari la varful conducerii economiei autohtone
Liberalul Varujan Vosganian a fost desemnat de premierul Calin Popescu Tariceanu pentru functia de comisar european. Aceasta propunere a venit potrivit unos surse guvernamentale dupa negocieri purtate intre principalele partide ale Puterii, PNL si PD. Ministrul suspendat al apararii, Teodor Atanasiu si-a prezentat demisia, portofoliul apararii revenind democratilor, care l-au numit pe Sorin Frunza Verde.

Acest rezultat a venit in urma intelegerii dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu, intelegere care a fost parafata ulterior in cadrul unui Consiliu al Aliantei convocat de urgenta. In cadrul negocierilor dintre cele doua parti s-a luat in calcul faptul ca numirea unui comisar european liberal ar fi dezechilibrat profund raportul de forte din cadrul Aliantei PNL-PD, in conditiile in care liberalii au si presedintia Camerei Deputatilor, in timp ce democratii nu au primit nimic.

Teodor Atanasiu nu a ramas insa fara post, fiind numit de Tariceanu in fruntea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), dupa ce l-a demis in prealabil pe Razvan Orasanu, care nu era membru unui partid politic.

Conform unor surse guvernamentale, Razvan Orasanu a primit din partea premierului Tariceanu doua oferte, respectiv reluarea postului de consilier al prim-ministrului sau preluarea functiei de vicepresedinte al AVAS. Aceleasi surse au afirmat ca Orasanu i-a solicitat premierului Tariceanu un post de secretar de stat in Ministerul Finantelor.

PNL a mai punctat si prin numirea unui membru propriu la conducerea RAAPPS in urma demiterii fostului director general, Cristian Vlaicu, pentru schimbarea destinatiei a 214 imobile, din spatii de locuit in spatii comerciale, si pentru gestionarea defectuosa a activitatatii RAAPPS si a relatiilor cu presa.

Liberalii nu vor sa renunte nici la conducerea Comisiei Nationale de Valori Imobiliare (CNVM). Desi nu vor sa cedeze postul partenerilor de alianta, liberalii nu au gasit inca un inlocuitor pentru inlocuirea Gabrielei Anghelache, actualul presedinte al CNVM, al carei mandat va expira pe 20 noiembrie. Spiritele in cadrul PNL s-au aprins deja in urma posibilitatii ca actualul vicepresedinte al CNVM si membru PNL, Paul Miclaus, sa fie desemnat ca presedinte desi este inca aflat sub inculpare in dosarul Rompetrol.

Orasanu: Am fost incomod si mi-a lipsit dimensiunea politica

Razvan Orasanu, fostul presedinte al AVAS, a declarat ca nu are ce sa-i reproseze premierului Tariceanu pentru schimbarea sa din functie si ca si-a indeplinit mandatul ca un tehocrat, desi i-a lipsit dimensiunea politica.

Cum si-a impartit politicul economia romaneasca
Fostul presedinte AVAS a spus ca a aflat despre inlocuirea sa din functie de la premier, caruia i-a cerut, in aceasta situatie, sa faca o numire cat mai repede. "Vorbesc in granitele mandatului meu, a fost o decizie politica si am inteles-o ca atare, nu am ce sa comentez despre modul in care s-a decis numirea domnului Atanasiu sau despre demiterea mea", a spus Orasanu.

Desi evenimentele care au dus la schimbarea sa din functie s-au precipitat, Orasanu a declarat ca nu a intrebat de ce a fost inlocuit, in conditiile in care a primit asigurari ca nu exista reprosuri referitoare la activitatea sa la conducerea AVAS. "N-am intrebat pentru ca mi s-a spus ca nu exista motive de nemultumire in ceea ce am intreprins", a precizat fostul presedinte, adaugand ca s-au facut multe presiuni politice asupra sa, dar si pentru demiterea sa. "Am fost incomod, nu pentru cabinet, dar pentru multe zone politice locale, sindicate. A fost un consilier prezidential care a facut presiuni pentru Rafo, mai multi senatori si deputati", a afirmat fostul sef al AVAS.

Dupa ce a explicat in ce imprejurari a fost schimbat de la conducerea AVAS, Orasanu facut un bilant al activitatii sale in acest post pe care l-a ocupat aproape zece luni. Astfel, Orasanu a punctat nivelul ridicat al sumelor obtinute prin executari silite, peste 5.000 miliarde lei vechi, contractele de privatizare incheiate, aproape 60, privatizarile in curs de finalizare de la Tractorul Brasov, Electroputere Craiova, Antibiotice Iasi, Rami Dacia, incheierea monitorizarilor la o treime dintre societatile aflate in faza de postprivatizare. Printre realizari, Orasanu a inclus si formarea unei echipe competente si "curate", precizand ca pe durata mandatului sau nu au existat scandaluri, asa cum s-a intamplat in trecut.

Lista datornicilor Bancorex, cantecul de lebada al lui Orasanu

Proaspatul demis Razvan Orasanu a anuntat, la finalul conferintei de presa in care si-a prezentat bilantul activitatii, ca are o surpriza pentru presa si a distribuit lista datornicilor Bancorex, spunand ca astfel isi respecta o promisiune facuta in timpul mandatului.

Intrebat de ce a ales acest moment pentru a da publicitatii lista datornicilor Bancorex, Razvan Oarsanu a declarat ca a anuntat in urma cu mai mult timp ca intentioneaza sa faca acest lucru, dar astepta sa se incheie privatizarea BCR. "Publicarea listei ar fi daunat procesului de privatizare a BCR si am decis sa o public astazi (n.r. joi) pentru ca imi inchei mandatul si vroiam sa imi respect aceasta promisiune", a explicat fostul presedinte al AVAS.

Cum si-a impartit politicul economia romaneasca
Raducanu a fost acuzat ca, impreuna cu functionarii de mai sus, a obtinut credite si garantii pentru creditele atrase din strainatate de la Bancorex, fara respectarea normelor si procedurilor bancare. Dosarul Sanca-Bancorex a fost inchis in decembrie 2002. Nici un inculpat nu a fost tras la raspundere penala. Magistratii Tribunalului Bucuresti au stabilit ca acuzatiile Parchetului nu se confirma, inculpatii fiind nevinovati.

Ulco SA Bucuresti a luat un credit de 57,9 milioane de dolari de la Bancorex. Aflata in faliment, Ulco nu mai poate fi executata silit de AVAS. Actionarul majoritar al Ulco este o firma din Germania, in spatele careia se afla controversatul afacerist Nicolae Basoiu. "Baron" in piata uleiurilor vegetale, Basoiu a fost cercetat de procurori pentru fapte de coruptie.

Combinatul de ingrasaminte chimice Azochim din Piatra Neamt a contractat un credit de 31,7 milioane de dolari de la Bancorex . Din 1997, Azochim este patronat de grupul InterAgro. Presedintele grupului InterAgro este multimilionarul Ioan Niculae, fost ofiter de informatii.

Pe lista datornicilor Bancorex, se mai afla Draman Constanta (27,4 milioane dolari), Terra Bucuresti (24,97 milioane dolari), Comtim Timisoara (24,8 milioane dolari), Tracia International Bucuresti (12,54 milioane dolari), Ewing & Hermes (12,332 milioane dolari), Megapower Corp San Francisco Usa (8,30 milioane dolari).

Tariceanu: Orasanu si-a indeplinit foarte bine mandatul de presedinte al AVAS

Razvan Orasanu a realizat cele trei obiective ale mandatului sau, respectiv continuarea procesului de eliminare a coruptiei din AVAS, accelerarea privatizarilor si cresterea nivelului de recuperare a datoriilor la bugetul de stat, considera premierul Tariceanu, potrivit unui comunicat al Guvernului. "Premierul Calin Popescu-Tariceanu considera ca Razvan Orasanu si-a indeplinit foarte bine mandatul de presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului", arata comunicatul Executivului.

Potrivit lui Tariceanu, Razvan Orasanu a avut trei obiective in timpul mandatului sau: sa continue procesul de eliminare a coruptiei din AVAS, proces inceput de fostul presedinte al institutiei, Gabriel Zbarcea, sa grabeasca procesul de privatizare si sa creasca nivelul de recuperare a datoriilor la bugetul de stat. "Premierul Tariceanu apreciaza ca Razvan Orasanu si-a onorat aceste trei obiective", informeaza comunicatul. Potrivit aceluiasi text, premierul i-a facut lui Razvan Orasanu doua propuneri pentru a-si continua cariera publica, ca recunoastere a valorii sale profesionale.

Cine va conduce CNVM?

In urma negocierilor purtate intre partidele parlamentare, presedintia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), va trece din sfera de influenta a PSD la aceea a PNL. Liberalii nu doresc sa cedeze colegilor de alianta conducerea CNVM, desi nu au inca un inlocuitor pentru actualul presedinte.

Liberalului Dan Radu Rusanu a declarat ca Paul Miclaus (foto: NewsIn), inculpat in dosarul Rompetrol, este propunerea PNL pentru functia de presedinte al CNVM. Paul Miclaus are aproape 40 de ani, si are o experienta importanta in domeniul bursier.

Cum si-a impartit politicul economia romaneasca
Spusele lui Rusanu au fost imediat infirmate de catre secretarul general al PNL, Dan Motreanu. Cu siguranta nu-l vom nominaliza. Nu s-a discutat asa ceva, iar hotararea Biroului Permanent Central este foarte clara. Cat timp Miclaus nu isi rezolva problemele in justitie nu se pune porblema ca partidul sa il propuna pentru presedintia CNVM, a declarat Motreanu pentru NewsIn.

Ionut Popescu: Daca e nominalizat Miclaus, demisionez din functiile de conducere din PNL

Fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, a declarat ca isi va da demisia din toate functiile de conducere pe care le detine in PNL daca Paul Miclaus va fi nominalizat pentru functia de presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM)

"Daca se va face intr-adevar aceasta nominalizare, eu imi dau demisia din toate functiile de conducere pe care le detin in Partidul National Liberal", a declarat pentru NewsIn Ionut Popescu. Potrivit acestuia, p entru Partidul National Liberal este o mare greseala sa il nominalizeze pe Paul Miclaus la sefia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. "Paul Miclaus nu este persoana cea mai indicata care sa fie nominalizata la conducerea Comisiei pentru ca este urmarit penal", sustine Ionut Popescu.

Fostul ministru al Finantelor considera ca PNL nu poate sa numeasca, sub nicio forma, l a conducerea CNVM o persoana asupra careia planeaza suspiciuni. "Nu stim daca Paul Miclaus va fi invinuit sau nu in dosarul Rompetrol, dar sub nicio forma nu poate fi nominalizat ca presedinte al Comisiei cat timp este cercetat penal", a mai spus liberalul.

Ionut Popescu este membru PNL din februarie 2003 si in prezent este in Biroul Permanent Central al partidului si in Comitetul Executiv.

Conducatorii burselor il sustin pe Miclaus

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Septimiu Stoica, considera ca nominalizarea lui Paul Miclaus pentru functia de presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare este un semn de continuitate in activitatea arbitrului pietei de capital.

"Nominalizarea lui Miclaus de catre Partidul National Liberal este o noutate si este bine ca s-a gasit o rezolvare a situatiei prin alegerea unui om experimentat la conducerea CNVM", a declarat pentru NewsIn, presedintele BVB, Septimiu Stoica.

Pentru Bursa de Valori Bucuresti conteaza mai mult institutia decat persoana care se afla la conducerea CNVM la un moment dat, a explicat presedintele BVB. "Bursa a incercat pana acum sa aiba o relatie potrivita si corecta cu institutia de reglementare a pietei, speram ca dupa numirea lui Paul Miclaus aceasta relatie sa se imbunatateasca", a mai spus Septimiu Stoica.

Presedintele BVB a refuzat sa faca un comentariu pe marginea anchetei din dosarul Rompetrol, in care este inculpat si actualul vicepresedinte al CNVM, Paul Miclaus.

Si presedintele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri din Sibiu (BMFMS), Teodor Ancuta, considera ca numirea lui Miclaus ar fi o decizie buna. "Piata de capital are nevoie de oameni fara procese, or faptul ca PNL l-a nominalizat pe Paul Miclaus dovedeste ca nu a fost vinovat in dosarul Rompetrol si nu va avea probleme in indeplinirea atributiilor care ii vor reveni ca presedinte al Comisiei", a declarat pentru NewsIn Teodor Ancuta.

Potrivit lui Ancuta, nominalizarea lui Paul Miclaus ca viitor presedinte al CNVM va avantaja Bursa din Sibiu si va face ca lucrurile sa mearga in directia potrivita pentru piata de capital romaneasca. "Piata de capital are nevoie de profesionisti si cred ca aceasta nominalizare este o alegere buna pentru ca Paul Miclaus lucreaza de mult pe piata de capital si cunoaste foarte bine cum trebuie sa functioneze institutiile", a mai afirmat presedintele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu.

Citeste si

Conducerea RAAPPS ajunge la PNL

Paul Miclaus, inculpat in procesul Rompetrol

Razvan Orasanu - o demitere politica
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri