Pretul gazelor naturale va creste din prima jumatate a lunii noiembrie cu aproximativ 9% pentru a acoperi cresterea inflatiei, au declarat agentiei NewsIn, surse guvernamentale.
"ANRGN va accepta scumpirea gazelor naturale incepand din noiembrie, aceasta scumpire anticipata ar urma sa acopere procentul de crestere a inflatiei", au spus sursele citate. Potrivit acestora, nu este oportuna o majorare foarte mare a pretului la gaze incepand din 1 ianuarie 2007 si se decaleaza termenul de crestere a pretului pentru luna noiembrie 2006. "Majorarea de pret in raport cu inflatia se face cu acordul BNR", au mai aratat sursele respective.

Surse din cadrul ANRGN au declarat insa vineri pentru NewsIn ca motivul scumpirii il reprezinta refuzul Petrom de a scadea pretul gazelor.

In data de 19 septembrie, ANRGN le-a cerut producatorilor de gaze, in special OMV Petrom, sa renunte la practica de a impune distribuitorilor E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud preturi mai mari decit cele calculate de ANRGN, avertizand ca in caz contrar populatia va plati la inceputul lui 2007 o factura nejustificat de mare.

"In ultima perioada de timp, ANRGN constata ca producatorii interni, in special OMV Petrom, impun preturi de valorificare a productiei interne cu circa 15 25 dolari/1.000 mc peste nivelul anuntat de ANRGN, in relatie cu principalii distribuitori EON GAZ Romania (fostul Distrigaz Nord) si Distrigaz Sud. Mentionam ca cei doi distribuitori asigura furnizarea gazelor naturale catre 97% din consumatorii captivi din Romania", mentiona un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).

Potrivit comunicatului, autoritatea le-a solicitat producatorilor interni sa dea dovada de retinere in aplicarea unor masuri unilaterale, sa asigure livrarea gazelor naturale in cantitati suficiente si sa respecte preturile de valorificare anuntate de Autoritate, avand in vedere situatia sociala a majoritatii consumatorilor casnici de gaze naturale din Romania si pentru a nu periclita stabilitatea macroeconomica.

ANRGN avertizeaza ca preturile impuse de OMV Petrom vor determina, la inceputul anului viitor, o majorare semnificativa a preturilor finale reglementate, situatie pe care autoritatea considera "nejustificata si inacceptabila, avand in vedere efectele negative asupra consumatorilor".

Autoritatea acuza Petrom ca in perioada august - septembrie 2006 a sistat sau a limitat drastic livrarea gazelor naturale pentru distribuitorii care nu accepta pretul impus de companie. "Aceasta masura unilaterala va avea consecinte grave in perioada rece, fiind posibile perturbari majore in alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor", mai avertizeaza ANRGN.

Comunicatul ANRGN preciza ca autoritatea a calculat preturile finale reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii captivi, pentru anul 2006, pornind de la un pret mediu anual al productiei interne de circa 115 dolari/1.000 mc.

"Nivelul mentionat satisface cerintele UE privind alinierea graduala a pretului intern la cel de import, fiind asigurata o majorare medie anuala cu 25 USD/1.000 mc fata de pretul mediu ponderat realizat in anul 2005. ANRGN considera ca acest pret acopera costurile de productie si marja de profit a producatorilor si impiedica o crestere accentuata a pretului final la consumator", se arata in comunicatul autoritatii de reglementare.

O zi mai tarziu, in data de 20 septembrie, Petrom recunoastea ca a scumpit gazele, dar considera ca pretul se situeaza la un nivel mai mic decat jumatate din cel al gazelor din import. in prezent, precizau reprezentantii Petrom, compania vinde productia proprie de gaze numai pe piata romaneasca si primeste un pret care reprezinta circa 45% din gazul rusesc care este importat in Romania. "Piata romaneasca a gazelor naturale este impartita intre consumatori captivi si consumatori eligibili. Consumatorii captivi reprezinta circa 25% din aceasta piata, iar pentru acest segment, preturile sunt reglementate de ANRGN. Restul de 75% din piata este reprezentata de consumatorii eligibili, pentru aceasta parte, pretul formandu-se liber pe baza mecanismelor economiei de piata", precizeaza Petrom.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri