Investitiile realizate in Romania s-au situat, in ultimii ani, la nivelul mediu din statele europene, insa eficienta acestora este extrem de redusa, sustin reprezentantii Bancii Europene de Investitii (BEI) si ai Fondului Monetar International (FMI). Firmele romanesti mentioneaza ca principala bariera in calea investitiilor starea infrastructurii rutiere, in timp ce firmele europene mentioneaza, la acest capitol, “incertitudinile generale”.

Dintr-un sondaj realizat de BEI in cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, reiese faptul ca aproximativ 60% dintre firmele romanesti participante la sondaj considera infrastructura de transport a tarii un impediment in calea investitiilor. In acelasi timp, doar 38% dintre companiile din UE considera infrastructura o bariera in calea investitiilor. Alte obstacole constau in reglementarea mediului de afaceri si disponibilitatea redusa a fortei calificate de munca.

Totodata, din studiul BEI reiese faptul ca necesarul de investitii in Romania ramane ridicat, desi, ca volum, tara noastra se afla aproape de media europeana, insa eficienta investitiilor este foarte redusa.

“Daca ne uitam la necesarul de investitii publice, Romania vine cu un necesar ridicat de investitii in infrastructura, avand in vedere calitatea slaba, dar si cu cheltuieli mari in aceasta directie. Exista un decalaj mare de recuperat (in Romania fata de tarile UE-n.r.), dar trebuie asigurata calitate investitiilor publice in infrastructura”, a declarat Debora Revoltella, director Departamentul Politici Economice din cadrul BEI.

In opinia sa, Romania trebuie sa accelereze si absorbtia fondurilor europene, avand in vedere dinamica slaba din debutul noului exercitiu financiar.

FMI: Cresterile de pensii si salarii s-au realizat in detrimentul investitiilor

La randul sau, Alejandro Hajdenberg, reprezentantul rezident al FMI in Romania, sustine ca Romania sta bine la capitolul investitii, in toate sectoarele, acestea fiind la nivelul mediei UE ca volum. Cu toate acestea, calitatea infrastructurii este foarte redusa, in ciuda nivelului ridicat al investitiilor timp de mai multi ani.

In acest context, reprezentantul FMI a reamintit recomandarile recente ale institutiei pentru Romania, respectiv reorientarea politicilor macroeconomice de la sprijinirea consumului catre promocvarea investitiilor, masura esentiala pentru o crestere economica sustenabila si o convergenta mai rapida catre nivelul de trai din UE.

“Politica fiscala din Romania a fost expansionista, in ultima vreme, bazata pe reduceri de taxe si cresteri de pensii si salarii. Din pacate, aceste masuri au fost adoptate in detrimentul investitiilor”, a subliniat Hajdenberg.

Mai mult, el a atras atentia asupra faptului ca majorarea masiva a salariilor poate submina competitivitatea firmelor.

Doar 12% din firme sustin ca au constrangeri la finantare

Revenind la sondajul BEI, din document mai reiese ca doar 12% dintre firmele romanesti chestionate se confrunta cu constrangeri de finantare, iar finantarea din surse interne se mentine la un nivel ridicat.

Insa, desi accesul la finantare nu reprezinta o problema, in general, exista unele firme care sustin ca se confrunta cu dificultati mai mari in accesarea cu succes a surselor externe de finantare comparativ cu alte firme.

Totodata, apelarea cu preponderenta la finantarea din surse interne ridica, de regula, obstacole mai mari pentru firmele mici si inovative, mai reiese din studiul mentionat.

Conform documentului, aproape trei sferturi dintre respondenti considera ca au efectuat un volum corespunzator de investitii in ultimii trei ani. Pe de alta parte, ponderea firmelor care considera ca au investit prea putin este mai ridicata in Romania comparativ cu alte tari din UE.

Sondajul realizat de Grupul BEI privind investitiile si finantarea investitiilor – cazul Romaniei a fost dat publicitatii in cadrul conferinte comune BNR-BEI. Sondajul prezinta informatii unice referitoare la activitatea investitionala a firmelor din Romania, planurile acestora de investitii si opiniile asupra factorilor care franeaza investitiile.

Aceasta prezinta o serie de concluzii formulate in baza unor interviuri telefonice cu 476 de firme din Romania in perioada iulie-octombrie 2016. Ancheta face parte din Sondajul anual realizat de grupul BEI privind investitiile si finantarea investitiilor (EIBIS), desfasurat la nivelul UE in randul a 12.500 de firme, care colecteaza informatii cantitative despre activitatile de investitii ale IMM-urilor si companiilor mari, despre cerintele de finantare ale acestora si despre dificultatile cu care se confrunta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri