Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a crescut in mai cu 5,8 puncte fata de luna precedenta, la 66,6 puncte, in principal datorita majorarii indicatorului conditiilor economice curente la un nivel maxim istoric, arata datele publicate sambata de CFA.

Indicatorul CFA Romania de incredere macroeconomica, lansat in 2011, masoara anticipatiile analistilor financiari privind activitatea economica in Romania pentru urmatoarele 12 luni.

Majorarea din luna mai vine dupa ce indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a crescut in aprilie, cu 4 puncte fata de luna precedenta, la 60,8 puncte.

Cresterea din mai s-a datorat evolutiei ambelor componente ale sale. Astfel, indicatorul conditiilor curente a fost de 83,8 puncte, nivel maxim istoric, in crestere cu 7,9 puncte, in timp ce indicatorul anticipatiilor a crescut cu 4,8 puncte, pana la valoarea de 57,9 puncte, scrie News.ro.

Astfel, sondajul arata o imbunatatire semnificativa a asteptarilor privind conditiile de afaceri din Romania din urmatoarele 12 luni, indicatorul urcand in mai la -23%, de la -36% in aprilie, in conditiile in care doar 27,3% dintre cei chestionati se asteapta la o inrautatire a conditiilor de afaceri..

Indicatorul ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca), fiind calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente, referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, si la anticipatiile, pentru o perioada de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal si a averii personale la nivel de economie.
Sondajul evalueaza si anticipatiile pentru salarii, rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Totusi, potrivit sondajului, in ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 73% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni.

”Astfel valorile mediane ale anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5650 (valoare in crestere cu 150 pips fata de cea inregistrata in exercitiul anterior), in timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,6000 (valoare similara cu cea inregistrata in exercitiul anterior)”, se arata in comunicat.

Analistii se asteapta la o usoara inrautatire a pietei muncii in urmatorul an, cu o balanta de -5% a raspunsurilor (9,1% din cei chestionati asteapta o inrautatire), de la 0% in aprilie, dar la o crestere a veniturilor personale (+55% in mai, fata de +31% in aprilie).

Analistii membri ai CFA estimeaza, in medie, un nivel al inflatiei de 2% pentru intervalul iunie 2017 - iunie 2018, peste nivelul anticipat in raportul anterior, de 1,65%.

In privinta situatiei economice pe plan mondial in urmatorul an, 72,7%% dintre cei chestionati se asteapta la conditii economice normale, in timp ce 22,7% dintre cei chestionati se asteapta la o situatie buna.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni in randul membrilor CFA Romania si candidatilor pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA), organizatia avand peste 180 de membri.

Sursa foto: Baramee Thaweesombat / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri