Procesul de profesionalizare a managementului in companiile de stat din Romania inregistreaza un regres in acest moment, dupa progresele vizibile din ultimii ani. Tot mai multe companii sunt excluse de la procedurile transparente de selectie a managerilor, pe motiv ca ar fi companii strategice, sustine Elisabetta Capannelli, director de tara al bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria.

In opinia sa, o asemenea abordare anuleaza toate eforturile, analizele si succesele inregistrate de tara noastra din 2011 pana in prezent cu privire la implementarea guvernantei corporative in intreprinderile de stat.

“Vad o reversare a politicilor in acest domeniu. Si o reversare a politicilor intr-o tara a Uniunii Europene este greu de conceput. Poti sa incetinesti, in anumite domenii, pentru ca tarile au ritmuri diferite, dar trebuie intotdeauna sa te mentii pe drumul corect. Asta este important”, a explicat Capannelli, intr-un interviu acordat Wall-Stret.ro la incheierea mandatului in Romania.

Actiunile Guvernului cu privire la companiile de stat creeaza confuzie

In opinia directorului BM, ceea ce s-a intamplat in ultimele sase luni a creat multa confuzie cu privire la intentia autoritatilor in acest domeniu. “Nu suntem siguri care este intentia Guvernului. Suntem mai mult intr-o stare de “vom trai si vom vedea””, a mai spus Capannelli.

Cert este, insa, ca, dupa ce in timpul Guvernului de anul trecut a fost aprobata Legea 111/2016 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice si a inceput sa produca efecte, recent nu s-a mai remarcat niciun progres in implementarea legislatiei, ci dimpotriva.

Reprezentanta Bancii Mondiale sustine ca unul din marile succese obtinute in acest domeniu a fost garantia ca nu vor fi companii excluse de la prevederile legale, cu exceptia companiilor de interes national, care sunt 2 sau 3. “Acum creste presiunea ca tot mai multe companii sa fie readuse pe aceasta lista de excluderi, sub pretextul ca ar fi de interes national. De asemenea, s-au selectat manageri fara respectarea principiilor de transparenta. Cu siguranta, acestea nu sunt semne bune”, a mai spus Elisabetta Capannelli.

Implementarea guvernantei corporative nu implica neaparat privatizarea, dar este esential ca statul sa foloseasca in mod eficient activele pe care le detine.

Elisabetta Capannelli

“Companiile de stat trebuie bine conduse, trebuie respectate principiile de guvernanta corporativa, inclusiv un set complet de reguli transparente, care sa includa lideri competenti, management performant”, a adaugat Capannelli.

Potrivit acesteia, progresele realizate de Romania dupa criza cu privire la eficientizarea companiilor de stat reprezinta o surpriza placuta. “Romania are cel mai mare numar de companii de stat din UE. Sunt inca multe de facut pentru inchiderea unor companii nerentabile, dar sunt si companii foarte bune, cum sunt cele din sectorul energiei, dar acestea ar trebui conduse independent”, a subliniat Capannelli.

Renuntarea la guvernanta corporativa, semnal defavorabil pentru pietele externe

In opinia sa, Romania s-a descurcat foarte bine in sectorul energetic, cu exceptia unor cazuri precum Hunedoara, in ciuda dificultatilor care au existat traditional in sector. In schimb, in sectorul transporturilor lucrurile nu au mers la fel de bine, dar nu ar trebui sa dea un semnal restului Europei, restului lumii, ca se pregateste sa renunte la progresele inregistrate.

Directorul BM mai spune ca eforturile Romaniei din anii trecuti in acest domeniu au contribuit, printre altele, la dezvoltarea pietei de capital, la calificativele obtinite de tara noastra de la agentiile de rating, si de aceea politicile nu ar trebui reversate.

Legislatia pivind managementul profesionist la companiile de stat a fost definitivata anul trecut, dupa mai multi ani de dezbateri. Astfel, Ordonanta 109/2011 a fost aprobata prin Legea 111/2016 in iunie 2016, iar normele metodologice de aplicare, in septembrie acelasi ani.

Legislatia prevede, printre altele, anumite creiterii de selectie pentru managerii companiilor de stat, stabileste indicatorii de performanta pe care acestia trebuie sa ii indeplineasca si un anumit nivel de transparenta in activitatea acestora. Scopul final al prevedrilor legale consta in eficientizarea intreprinderilor din proprietatea statului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri