Valoarea sumelor refuzate la plata de banci a explodat in luna iunie a acestui an, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Aceasta a depasit 700 de milioane de lei, cea mai mare valoare din ultimii aproximativ doi ani, in crestere de la 159 de milioane de lei cu o luna inainte. Iancu Guda, economist-sef Coface Romania, este de parere ca situatia a fost generata de cresterea impactului insolventelor mari in economie.

Raportat la aceeasi luna a anului trecut, suma refuzurilor la plata este, de asemenea, cu mult mai mare. In iunie 2016, aceasta se situa la 234 de milioane de lei, iar in iunie 2017 a ajuns la 707,6 milioane de lei.

In schimb, daca sumele refuzate sunt mai mari, numarul incidentelor de plata este in scadere, ceea ce demonstreaza ca principalele probleme provin de la firme mari, cu plati in consecinta.

Insolventele din primul trimestru se resimt puternic in economie

“Evolutia sumelor refuzate la plata reflecta ce am anuntat la inceputul trimestrului II din acest an cu privire la studiul insolventelor noi din primul trimestru, care arata ca numarul de insolvente deschise in perioada mentionata a scazut cu 22%, dar impactul, adica pierderile cauzate in economie, au urcat cu 70%. Cred ca impactul negativ s-a propagat putin decalat in timp, pentru ca vorbim de firme mari, care au probleme, clienti importanti care, desi sunt in insolventa, isi continua activitatea. Pe astfel de firme nu le treci in executare cu una cu doua si ai un tempo de negociere/asteptare”, a explicat Guda pentru wall-street.ro.

Potrivit acestuia, in perioada ianuarie – iunie 2017, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, se remarca o crestere valorica a sumelor refuzate la plata cu 50% si o scadere numerica a incidentelor cu 20%. “Deci incidentele sunt mai putine ca numar, cu sume mai mari. Din nou ne duce cu gandul la firme mai putine ca numar, mari si cu instrumente refuzate la plata pentru sume importante”, a subliniat Guda.

Situatia se va mentine si in T3, cel putin

Economistul sustine ca tendinta se va mentrine cel putin si in trimestrul trei al anului, pentru ca efectele unei insolvente mari se propaga in timp, ca o cascada.

“Eu cred ca vom mai vedea astfel de sume la refuzurile la plata, pentru ca socul se propaga cascadat - cand o firma mare intra in insolventa, primii care sunt loviti sunt furnizorii, iar mai departe, la randul lor, au probleme la plata furnizorilor lor, deci este afectat negativ furnizorul furnizorului firmei mari intrate in insolventa. De obicei, cam la al treilea nivel se mai digera socul si se absoarbe. Deci cred ca o sa se mai resimta o perioada in economie. Este greu de spus exact cat, dar eu cred ca cel putin un trimestru o sa mai creasca valoare instrumentelor refuzate la plata, adica inclusiv T3”, a adaugat reprezentantul Coface.

Mai mult, el subliniaza ca socurile insolventelor sunt cu atat mai puternice cu cat firmele sunt mai indatorate intre ele.

“Daca ne uitam la toate companiile din Romania pe structura datoriilor vom vedea ca 41% din total datorii contractate sunt de la furnizori (fata de 29% in 2008), in timp ce creditul de la institutiile financiare nu depaseste 21%”, explica Guda recent.

In plus, si termenele de plata s-au extins foarte mult in ultimii ani. “Daca mergem din 2007 pana in prezent, sa observam ca termenul mediu de plata s-a extins de la 60 de zile in 2007 la 114 zile in 2016, deci aproape o dublare, in timp ce creditul bancar a crescut doar cu 30 de miliarde de lei. Asta face ca furnizorul sa fie principalul creditor in mediul de afaceri”, a mai spus Guda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri