Presedintele Frantei viziteaza Romania maine, 24 august, la invitatia omologului sau, Klaus Iohannis, prilej cu care aruncam o privire de ansamblu asupra prezentei companiilor franceze in economia romaneasca.

Discutiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni intre Emmanuel Macron si Klaus Iohannis se vor concentra pe dezvoltarea si aprofundarea relatiei bilaterale de Parteneriat Strategic, precum si pe principalele subiecte aflate pe agenda europeana, internationala si de securitate. La finalul intrevederii cei doi presedinti vor sustine o conferinta de presa comuna.

Pana cand vom afla ce vor discuta Klaus Iohannis si Emmanuel Macron maine la Palatul Cotroceni, sa aruncam o privire asupra prezentei companiilor franceze in economia romaneasca si a evolutiei acesteia.

Industria, serviciile financiare si comertul sunt cei trei piloni principali ai prezentei franceze in economia romaneasca, potrivit datelor Camerei Franceze de Comert si Industrie in Romania (CCIFER). In cateva cifre, aceasta prezenta inseamna 4,2 miliarde de euro investitii franceze directe, 120.000 de locuri de munca directe si 3.000 de companii active cu capital francez.

Vizita lui Emmanuel Macron: Evolutia prezentei companiilor franceze in economia romaneasca

Prezenta economica franceza din Romania este densa in toate sectoarele de activitate, dat fiind ca numeroase IMM-uri si societati de dimensiuni intermediare au urmat dezvoltarea marilor societati franceze. Majoritatea societatilor din CAC 40 (indicele bursier al pietei de capital din Franta, alcatuit din cele mai mari 40 de companii tranzactionate la Bourse de Paris) sunt prezente pe piata din Romania, in sectoarele auto, banci si asigurari, distributie, industrie farmaceutica si energie.

Daca la inceputul anilor 2000, investitiile franceze erau orientate catre industrie, noile tehnologii si transport in mod echilibrat, intrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007 marcheaza o schimbare importanta : 56% din stoc este indreptat catre activitati industriale. Aceasta proportie scade progresiv in anii de criza, pentru a se stabiliza in jurul a 46% in 2014. Serviciile financiare si de asigurari pastreaza de-a lungul timpului o proportie constanta de aproximativ un sfert din totalul investitiilor, precum si sectorul de comert, care variaza recent intre 10 si 13%. Sectorul Agri&Agro isi mareste ponderea si ajunge la 8% in 2014, in timp ce investitiile in sectorul NTIC nu mai depasesc 2%, potrivit CCIFER.

In privinta schimburilor comerciale franco-romane, acestea au atins, anul trecut, un nivel de 7,4 miliarde de euro, o crestere de 9,3% fata de 2015. Franta este al patrulea furnizor al Romaniei (3,6 miliarde de euro) si al treilea client al Romaniei (3,8 miliarde de euro). Totodata, Romania este al 27-lea furnizor si al 28-lea client al Frantei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri