Sindicatul National Vamal Unirea intentioneaza sa declanseze actiuni de protest, fiind posibila si o greva generala in decembrie, sindicalistii fiind nemultumiti de modul in care Guvernul doreste sa reorganizeze sistemul vamal dupa 1 ianuarie 2007, potrivit liderului de sindicat Florin Savenco
"Ne-am consultat cu liderii din teritoriu si am decis organizarea unor actiuni de protest, deoarece noi nu am fost informati de catre Guvernul Romaniei cum se va face reorganizarea sistemului vamal dupa integrare", a declarat Savenco, citat de NewsIn. Programul acestor actiuni de protest va fi decis la 10 noiembrie, la sedinta biroului executiv largit al Sindicatului National Vamal Unirea, pana atunci Sindicatul Unirea sustinand actiunile de protest ale Aliantei Sed Lex.

Potrivit liderului de sindicat, integrarea in Uniunea Europeana va duce la disparitia frontierei de vest si sud, urmand ca birourile vamale din aceste zone sa fie desfiintate, iar peste 1000 de oameni vor ramane fara locuri de munca, sub pretextul ca "sistemul vamal ar fi corupt si oamenii au din ce trai". Media de varsta a vamesilor de la birourile vamale de pe frontiera de vest si sud este de 45-50 de ani.

Sindicalistii sunt nemultumiti deoarece reprezentantii guvernului nu au discutat cu sindicatele despre procesul de reorganizare, nu au luat masuri de protectie sociala, iar angajatii "nu stiu care le sunt optiunile, lucreaza in tensiune, gandindu-se la ziua de maine cu teama". in opinia lui Savenco, Guvernul doreste sa faca o reorganizare "peste noapte", asa cum s-a intampalt si in 2001, cand in numai cinci zile au fost disponibilizati mai multi angajati ai Vamii.

Sindicatul National Vamal Unirea cere reprezentantilor Guvernului sa deschida negocieri, sa comunice opiniei publice modul in care se va face reorganizarea in sistemul vamal si sa gaseasca solutii viabile pentru protectia angajatilor.

Liderul Florin Savenco a explicat ca in Ungaria, angajatii au fost informati si pregatiti " cu cinci luni inainte", iar guvernul ungar are deja planuri concrete pentru vamesii care lucreaza pe frontiera cu Romania si care vor fi disponibilizati.

Potrivit datelor statistice sistemul vamal aduce aproximativ 33% din bugetul statului, in conditiile in care salariile personalului vamal sunt "necorespunzatoare fata de munca facuta", media salariala fiind de 600 de lei. De asemenea, numarului angajatilor, de aproximativ 4250 de oameni, este insuficient, iar sistemul vamal functioneaza "in conditii de avarie", in conditiile in care in Ungaria sunt circa 6.000 de angajati, iar in Bulgaria 7.000.

Florin Savenco a explicat ca actiunile de protest vor consta in greva japoneza, greva de avertisment, urmand ca in perioada sarbatorlior de iarna sa fie posibila declansarea grevei generale, "ceea ce inseamna ca nimeni nu va mai putea intra sau iesi din tara, importurile si exporturile vor fi blocate, iar Romania va fi paralizata".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri